Vad menas med personcentrerad vård?

Innehållsförteckning

Vad menas med personcentrerad vård?

Vad menas med personcentrerad vård?

Personcentrerat förhållningssätt är ett etiskt förhållningsätt som innebär att se den enskilda personen, involvera och anpassa efter individens behov och förutsättningar. På detta sätt kan vården både bli mer jämlik och kostnadseffektiv.

Vad är egna resurser?

En individs resurser innebär mänskliga och mellanmänskliga tillgångar som till exempel glädje, motivation, vilja eller socialt nätverk. En särskilt viktig resurs är närstående som kan lyssna, stötta och bidra med information och som med fördel kan involveras i partnerskapet.

Varför behövs personcentrerad vård?

Fördelarna med personcentrerad vård Personcentrerad vård innebär för patienten större möjligheter till inflytande över behandlingen och ökade möjligheter till ansvarstagande för egenvården [16] och för samhället samtidigt minskade kostnader på grund av färre besök i vården [17].

Vilka tre nyckelbegrepp består den Personcentrerade vården av?

I personcentrerad vård finns tre nyckelbegrepp som präglar arbetet: berättelsen, partnerskapet och dokumentationen. Förutsättningen för personcentrerad vård är personens egen berättelse. Ofta bidrar även närstående till berättelsen.

Varför behövs personcentrerad vård ge flera olika exempel som utgår från både samhällsperspektiv patient person?

Bakgrund: Personcentrerad vård handlar om att sätta patienten i fokus, en central del är patientens egen delaktighet inom den egna vården. ... Fördelar med ett personcentrerat arbetssätt, ur ett samhällsperspektiv kan det till exempel leda till minskade vårdkostnad och ökad generell tillfredsställelse.

Relaterade inlägg: