Vart tar man stamceller ifrån?

Innehållsförteckning

Vart tar man stamceller ifrån?

Vart tar man stamceller ifrån?

Dina egna stamceller kan tas från blodet och föras in i benmärgen, en så kallad autolog transplantation. Du kan också få stamcellerna från en annan person, en så kallad allogen transplantation. Det går att spara nedfrysta stamceller under lång tid.

Hur känns det att ge stamceller?

En del givare känner av detta som pirrningar i kroppen. Men det går över när proceduren är slut. Fyra dagar före ingreppet får du injektioner av en tillväxtfaktor (G-CSF) som ökar mängden stamceller i blodet. Under dessa dagar är det vanligt med influensaliknande symptom, som huvud- och muskelvärk.

Vem kan ge stamceller?

I första hand söker man efter någon, ett syskon eller en person som anmält sig till donationsregister, som har samma HLA-typ som den som ska få stamceller. Om ingen sådan lämplig donator finns, kan ibland en släkting (syskon, förälder eller barn) som är till hälften lika vara donator.

Hur går en stamcellstransplantation till?

Under stamcellstransplantation Stamcellerna ges på samma sätt som en blodtransfusion, via den centrala venkatetern som går in till ett blodkärl på halsen. Det tar en till två timmar att göra en transplantation med stamceller från benmärg och omkring en halvtimme när perifera stamceller eller navelsträngsceller används.

Vad är GvL?

En annan poäng vid minitransplantationen är att man aktivt utnyttjar den så kallade GvL-effekten (Graft-versus-Leukemia) som innebär att de immunkompetenta donatorcellerna, till exempel T-lymfocyter, slår ihjäl tumörcellerna. Den första allogena minitransplantationen i Sverige gjordes 1999 på Sahlgrenska sjukhuset.

Kan man se om man är med i tobiasregistret?

Tobiasregistret är det svenska registret för blodstamceller. Genom registret finner sjuka människor passande givare av blodstamceller. Gå med idag, så kanske du kan rädda någons liv imorgon. Tobiasregistret är det svenska registret för blodstamceller.

Hur funkar Stamcellsdonation?

Stamceller är omogna celler som finns i benmärgen och som kan utvecklas till celler med olika funktioner. De kan bilda vita och röda blodkroppar samt blodplättar. Vid en transplantation letar sig stamcellerna in i benmärgen för att bilda nya friska blodceller.

Vad är neurala stamceller?

  • Stamceller i nervsystemet kallas neurala stamceller. Om man får en störning i utvecklingen av dessa och de vävnader de ska ge upphov till kan det få förödande konsekvenser för nervsystemet och dess funktion. Hur används stamceller idag Vid svåra blod- och benmärgssjukdomar är transplantation av benmärg en etablerad behandling.

Vad är stamcellerna i fostret?

  • Stamceller brukar ofta delas upp i tre grupper: adulta stamceller hos den fullvuxna individen, embryonala stamceller och stamceller från navelsträngen. I embryot som utvecklas ger stamceller upphov till alla vävnader i det blivande fostret.

Hur kontrolleras donation av stamceller?

  • Donation av stamceller Som förberedelse för en donation kontrolleras att donatorn är frisk med hjälp av bland annat blod-, urin och benmärgsprover. Hjärtat undersöks med EKG och lungorna röntgas. Tidigare utvann man alltid stamcellerna ur benmärgen men i dag är det betydligt vanligare att man tar stamcellerna från det perifera blodet.

Relaterade inlägg: