Hur funkar det att ta lån?

Innehållsförteckning

Hur funkar det att ta lån?

Hur funkar det att ta lån?

Ränta är den kostnad som du betalar för att få låna pengar av kreditgivaren och som i sin tur avgör hur pass dyrt lånet är. Räntekostnader kan jämställas med inkomst för de banker och kreditbolag som bedriver låneverksamhet. Det är med andra ord deras sätt att tjäna pengar. Olika lån har olika höga räntor.

Vad ska man tänka på innan man tar ett lån?

En tumregel är att ju bättre säkerhet du har för ditt lån, desto lägre ränta kan du få. Det är därför bostadslån har lägre ränta än exempelvis privatlån. Oftast har de lån som inte kräver någon säkerhet rörlig ränta, vilket betyder att den kan förändras över tiden. Räntan är oftast högre för dessa typer av lån.

Kan man ta lån för att betala skulder?

Det kan man göra genom att öka sina inkomster men vi ska titta på en form av skuldfinansiering som innebär att du lånar pengar för att betala av dina skulder. Det finns en särskild typ av lån för det ändamålet, det kallas för samlingslån eller omstartslån, och sådana erbjuds av allt fler långivare idag.

Är det bra att ta privatlån?

Ett privatlån är ett lån utan säkerhet där du själv väljer hur pengarna bäst spenderas. Tricket är att göra det smart och genomtänkt. Pengar som du lånar för exempelvis renovering eller bilköp ska inte ge baksmälla i form av skyhöga räntor. Ett privatlån ska kännas bra att ta.

Hur mycket får man låna baserat på inkomst?

Det är alltid upp till respektive bank att bedöma hur mycket du får låna. Utan att amortera får du låna maximalt 4,5 gånger din bruttoinkomst och upp till 50 procent av bostadens värde.

Relaterade inlägg: