Vad innebär att vara skyddsombud?

Innehållsförteckning

Vad innebär att vara skyddsombud?

Vad innebär att vara skyddsombud?

Ett skyddsombud (arbetsmiljöombud) är arbetstagarnas valda ombud i arbetsmiljöfrågor, men har inget eget ansvar för arbetsmiljön. Psykiska och sociala frågor, till exempel stress, utbrändhet och belast ningsbesvär, hör också till skyddsombudets uppgiftsområden.

Hur utser man ett skyddsombud?

Normalt utses skyddsombud på tre år av den fackliga organisation som har eller brukar ha kollektivavtal med arbetsgivaren. Finns det inte någon sådan organisation kan arbetstagarna själva välja skyddsombud. ... Skyddsombudet företräder alla arbetstagare på arbetsplatsen oavsett deras fackliga tillhörighet.

Vad är en skyddsorganisation?

Arbetsmiljöns rättsliga reglering Arbetsmiljöns skyddsorganisation omfattar skyddsombud, huvudskyddsombud, regionala skyddsombud och skyddskommitté. Reglerna om detta finns i bland annat arbetsmiljölagen, i arbetsmiljöförordningen och i arbetsmiljöavtal efter ett avtal 1942 mellan SAF och LO.

Hur ofta utses skyddsombud?

  • Normalt utses skyddsombud på tre år av den fackliga organisation som har eller brukar ha kollektivavtal med arbetsgivaren. Finns det inte någon sådan organisation kan arbetstagarna själva välja skyddsombud. Skyddsombudet själv behöver inte nödvändigtvis tillhöra ett fackförbund även om detta är det vanligaste.

Vilken roll har du som skyddsombud?

  • I rollen som skyddsombud har du särskilt fokus på att förbättra arbetsmiljön på din arbetsplats. Det kan handla om allt från att skapa trivsel till att säkerställa att ingen skadas på jobbet. Du har med stöd i lagen rätt att kräva att arbetsgivaren åtgärdar arbetsmiljöproblem.

Har du rätt att agera som skyddsombud?

  • Arbetsmiljölagen ger dig som skyddsombud bland annat rätt att: begära att arbetsgivaren genomför åtgärder för att åstadkomma en bra arbetsmiljö. avbryta arbeten som kan leda till omedelbar och allvarlig fara för arbetstagares liv eller hälsa. Som skyddsombud har du även rätt att agera i förhållande till den som råder över ett arbetsställe och i ...

Relaterade inlägg: