Vilket ansvar har man som suppleant i ett aktiebolag?

Innehållsförteckning

Vilket ansvar har man som suppleant i ett aktiebolag?

Vilket ansvar har man som suppleant i ett aktiebolag?

När styrelsesuppleanten ersätter en styrelseledamot har styrelsesuppleanten samma ställning och ansvar som andra styrelseledamöter. Huvudregeln är att en styrelsesuppleant endast ansvarar för beslut och åtgärder som hen gör när hen tjänstgör.

Kan suppleant vara delägare?

Även en suppleant kan alltså få ett stort ansvar i ett aktiebolag. Problemet med att hitta en lämplig suppleant kan förstås vara särskilt stort i enmansföretag och det är vanligt att ägaren utan närmare eftertanke föreslår exempelvis sin sambo, make/maka eller någon annan familjemedlem som suppleant.

Vad är skillnaden mellan ledamot och suppleant?

Suppleanten vikarierar på styrelsemötet om en ordinarie ledamot inte kan närvara. ... Men en suppleant är alltid en suppleant, även om denne tjänstgör i en ledamots ställe. Skulle en ledamot avgå ur styrelsen kan suppleanter kallas att tjänstgöra på styrelsemöten till nästa stämma.

Vad är skillnaden på styrelseledamot och suppleant?

Suppleanten vikarierar på styrelsemötet om en ordinarie ledamot inte kan närvara. Då har suppleanten samma funktion som en ledamot, vilket till exempel innebär att denne räknas in i underlaget för att styrelsen ska kunna vara beslutsför.

Vad är en suppleant i en bolagsstyrelse?

  • Att vara suppleant i en bolagsstyrelse ses ofta som en ren formalitet utan större betydelse. Men även en suppleant kan komma att få ett stort ansvar i ett aktiebolag. Här förklarar vi vad som gäller. Många företag ägs av en eller ett fåtal personer.

Vad är en suppleant i föreningen?

  • Ofta står det i föreningens stadgar att styrelsen är beslutsför om mer än hälften av ledamöterna närvarar, och suppleanten är en del av underlaget om den tjänstgör. Men en suppleant är alltid en suppleant, även om denne tjänstgör i en ledamots ställe.

Kan en förening ha suppleanter?

  • Därutöver finns det inget lagkrav om att en förening måste ha suppleanter, även om det underlättar i fall ledamöter är frånvarande eller avgår. Om en ledamot har anmält förhinder om att delta vid ett styrelsemöte, är det styrelsens ordförande som kallar suppleanter att tjänstgöra.

Vad är suppleantents roll i styrelsen?

  • Suppleantents roll i styrelsen - stadgarna avgör ansvaret | Suppleantens roll är att träda in för en ordinarie ledamot när denne inte närvarar vid styrelsemötet. Dessa kan även finnas med vid styrelsemöten och ha yttranderätt även när de inte tjänstgör, men det är upp till varje styrelse att besluta om.

Relaterade inlägg: