Vad var det fransk kriget 1870 1871?

Innehållsförteckning

Vad var det fransk kriget 1870 1871?

Vad var det fransk kriget 1870 1871?

Den franska armén led ett fullständigt nederlag mot Preussen i Fransk-tyska kriget åren 1870-71. Trots ett överlägset infanterigevär och en stor yrkesarmé blev den franska armén slagen i grunden och kejsaren Napoleon III till och med tillfångatagen vid Sedan.

Vem startade det fransk tyska kriget?

Krigets ursprung Den preussiska kanslern Otto von Bismarck och Spaniens de facto-ledare Juan Prim övertalade den motvilliga Leopold att acceptera den spanska tronen i juni 1870. Detta drag mycket orolig Frankrike, som kände sig hotat av en möjlig kombination av Preussen och Spanien riktade mot det.

Var togs Napoleon till fånga 1870?

Regeringen i Paris utropade då genast Tredje republiken. 1871 tog sedan Pariskommunen kontrollen över huvudstaden. Napoleon III fördes till Wilhelmshöhe vid Kassel, där han stannade till krigets slut.

Hur slutade fransk tyska kriget?

J – Franco-Prussian War/Periods

Vad innebar freden mellan Frankrike och det nybildade Tyskland 1871?

Kriget avslutades genom Frankfurtfreden den 10 maj 1871. Frankrike måste avstå Alsace (utom fästningen Belfort) och delar av Lorraine till det nybildade Tyska riket samt i krigsomkostnader betala 5 miljarder franc.

Hur tog Napoleon III makten i Frankrike?

Napoleon kom till makten efter en militär kometkarriär i samband med de franska revolutionskrigen i Europa. 1799 tog Napoleon makten genom en statskupp. ... Den slöts 1802 efter tio år av krig i Europa (krig som hade följt efter den franska revolutionen). År 1804 utropade sig Napoleon till kejsare.

Vad innebär den tyska Schlieffenplanen?

Planen gick ut på att tyskarna snabbt skulle besegra Frankrike genom att inta Paris och krossa den franska armén på cirka sex veckor, för att sedan anfalla Ryssland, som var allierat med Frankrike och som beräknades mobilisera långsammare än Frankrike. Målet var en snabb seger i väst för att undvika ett tvåfrontskrig.

Relaterade inlägg: