Vilka problem finns med jämställdhet?

Innehållsförteckning

Vilka problem finns med jämställdhet?

Vilka problem finns med jämställdhet?

Diskriminering och våld mot kvinnor är ett stort globalt problem och ett hinder för utveckling. För att jämställdheten ska öka måste sociala normer och kulturella värderingar ändras.

Vad handlar jämställdhet om?

  • Jämlikhet. Jämlikhet handlar om alla människors lika värde. Jämlikhet är när alla har samma möjlighet att påverka sina egna liv och samhället, oavsett hudfärg, religion, funktionsnedsättning, kön eller något annat. Jämlikhet handlar alltså om många olika grupper, medan jämställdhet handlar om just killar och tjejer.

Vad innebär formell jämställdhet?

  • Formell jämställdhet innebär att det inte längre finns några formella eller rättsliga hinder för jämställdhet. Reell jämställdhet har emellertid inte uppnåtts förrän kvinnor och män har lika villkor i realiteten.

Vad är jämställdhet och genus?

  • Jämställdhet är målet, genus visar vägen att nå målet. "Kön är något man föds med, men genus är något man formas till." Yvonne Hirdman, professor historia

Varför arbeta för ökad jämställdhet?

  • Att arbeta för ökad jämställdhet är att verka för att alla människor ska kunna forma sina liv som individer, utan att föreställningar om kön begränsar oss. Målet för svensk jämställdhetspolitik är att kvinnor och män ska ha samma makt att forma samhället och sina egna liv.

Relaterade inlägg: