Vilka har förhandlingsrätt?

Innehållsförteckning

Vilka har förhandlingsrätt?

Vilka har förhandlingsrätt?

Arbetsgivaren och fackförbunden har en ömsesidig grundläggande förhandlingsrätt enligt MBL. Det betyder att båda parter har rätt att begära förhandling med motparten i frågor som rör förhållandet mellan arbetsgivaren och medlemmar i fackförbundet, som är eller har varit medarbetare hos arbetsgivaren.

Vad är förhandlingsmandat?

Ombud och klubbar inom riksorganisationen har ett stort mandat att företräda medlemmarna i förhandlingar om lön och andra samverkansfrågor. Du har mandatet delegerat till dig och Lärarförbundet Kontakt finns alltid för stöd om du har frågor eller funderingar. ...

Vilka är med på MBL förhandling?

Förhandling som ska ske på arbetsgivarens initiativ kallas primär förhandlingsskyldighet.

  • 11 § MBLförhandlingar med organisation som har kollektivavtal med arbetsgivaren. ...
  • 13 § MBLförhandlingar med organisation utan kollektivavtal med arbetsgivaren. ...
  • 14 § MBL- Förhandling i två steg.

Varför finns förhandlingsrätten?

Om rättigheter, skyldigheter och regler för hur förhandlingar ska genomföras. ... Om förhandlingsfrågan på något sätt rör förhållandet mellan arbetsgivare och arbetstagare och förhandlingen förs för en eller flera medlemmar så omfattas det av förhandlingsrätten.

Vad innebär förhandlingsrätten i vilka tre situationer har arbetstagarsidan rätt till förhandling?

Allmän förhandlingsrätt tillkommer varje arbetstagarorganisation som har medlemmar vid företaget. På arbetstagarsidan är det den fackliga organisationen – inte den enskilda medlemmen – som är berättigad till förhandling. 2. ... Förhandling kan således påkallas i alla frågor inom medbestämmandelagens tilllämpningsområde.

Vilka frågor kan vara aktuella i en MBL förhandling?

Det kan gälla större investeringsbeslut, långsiktiga beslut om arbetsorganisationen, personalpolitiska frågor, inrättande av arbetslokaler eller röra sociala frågor som anses vara en viktigare förändring. Även beslut som en facklig organisation typiskt sett vill förhandla ska omfattas av förhandlingsskyldigheten.

Hur går en förhandling till?

Innan arbetsgivaren beslutar om viktigare förändring av sin verksamhet ska förhandling enligt 11 § MBL genomföras. ... Även beslut som en facklig organisation typiskt sett vill förhandla ska omfattas av förhandlingsskyldigheten. Förhandlingen ska vara ett naturligt och effektivt led i förberedelserna inför beslutet.

Vilka av nedanstående händelser är tillräckligt viktiga för att de ska behöva MBL förhandlas enligt 11 innan beslut?

Innan arbetsgivaren beslutar om viktigare förändring av sin verksamhet ska förhandling enligt 11 § MBL genomföras. Detta görs i enlighet med Lunds universitets arbetsordning för MBL.

Relaterade inlägg: