Vad är svarta listan?
Vad är svarta listan?
Oönskade telefonnummer kan stoppas och placeras på en så kallad svart lista och samtal från dessa nummer kommer därmed inte att komma fram till dig som användare, men registreras i applikationen.
Hur hamnar man på svarta listan?
Om företaget gör rätt för sig efter en dom, eller förlikning, i tingsrätten så hamnar det ändå på svarta listan. Detta för att ärendet inte ska behöva gå till domstol, syftet med ARN är att tvisten ska kunna lösas utan domstol. ARN, vars uppgifter svarta listan grundas på, är själva ingen domstol utan en nämnd.
Vad är svarta listan juridik?
Svarta listan är inte, trots sitt målande namn, en lista över förbjudna ord i svenska språket. Att ett ord tagits upp i Svarta listan betyder därför inte att det aldrig får användas i en författning. I en del fall bör man bara undvika vissa, ofta vilseledande, betydelser av ordet, se t.
Vad är Råd och Röns svarta lista?
En gång i halvåret publicerar konsumenttidningen Råd & Rön den så kallade svarta listan. Det är en sammanställning av företag som struntat i rekommendationer från Allmänna reklamationsnämnden, ARN. Den senaste listan gäller beslut fattade av ARN fram till och med andra halvåret 2020.
Vad är svarta listan på mobilen?
Så vad är en svartlista? Detta är faktiskt en speciell firmwarefunktion för en smartphone eller telefon, som gör att du kan blockera inkommande samtal och ofta SMS från ett eller annat nummer.
Vad kostar råd och rön?
För 445 kronor får du en helårsprenumeration med 10 nummer av tidningen Råd & Rön och tillgång till vår webbplats under hela perioden.
Vad är svarta listan marknadsföring?
Vilseledande eller aggressiv marknadsföring som påverkar mottagarens förmåga att fatta ett välgrundat affärsbeslut är förbjuden. Som tillägg i marknadsföringslagen finns en lista med marknadsföringsmetoder som alltid är förbjudna, en så kallad svart lista. Listan gäller i alla EU-länder.
Vem ger ut svarta listan?
Våra offentliga uppgifter används för att publicera listor på företag som inte följer våra beslut. Bland annat publicerar Sveriges Konsumenters tidning Råd & Rön två gånger om året en "svart lista" som baserar sig på uppgifter från ARN.