Vad innebär svenska abortlagen?

Innehållsförteckning

Vad innebär svenska abortlagen?

Vad innebär svenska abortlagen?

Fri abort i Sverige – till och med vecka 18 Rätten till fri abort gäller oavsett varför en person vill göra abort, och det är alltid den gravida som bestämmer. Att göra abort kostar som ett vanligt läkarbesök. Det gäller även för asylsökande och papperslösa kvinnor. Även utländska kvinnor har rätt till abort i Sverige.

När är Abortgränsen?

Den svenska abortlagen tillåter abort fram till den tidpunkt då fostret anses kunna leva utanför livmodern. Gränsen för livsduglig- het är för närvarande 22 fulla graviditetsveckor, 22 veckor + 0 dagar räknat från sista menstruationens första dag.

Vilka gör aborter i Sverige?

Abort får endast göras av läkare. Aborter kan också göras av barnmorskor eller sjuksköterskor med särskild utbildning och som har fått det i uppdrag.

Hur ser abortlagen ut?

En ny abortlag tillkom 1974. Enligt gällande svensk abortlagstiftning råder fri abort fram till och med den 18:e graviditetsveckan, oavsett anledning. Efter utgången av den 18:e veckan kan Socialstyrelsen ge tillstånd till att abort utförs om synnerliga skäl föreligger, såvida barnet inte kan antas vara livsdugligt.

Hur många är för abort i Sverige?

Korta fakta. I Sverige utförs uppskattningsvis årligen mellan 35 000 och 38 000 aborter. År 2020 utfördes cirka 34 600 aborter. Det motsvarar 18 aborter per 1 000 kvinnor i åldern 15–44 år.

Hur många sena aborter görs i Sverige?

Antal sena aborter, utförda efter graviditetsvecka 18, är 393 och det antalet är förhållandevis konstant jämfört med de senaste åren. Det högsta antalet var 4. Antal beviljade sena aborter var dock 538.

Vilka argument för nej till abort finns?

Fem argument för rätten till abort

  1. Alla kvinnor har rätt att bestämma över sin egen kropp och hälsa. ...
  2. Rätten till abort ger ett mer jämställt samhälle. ...
  3. Restriktiv abortlagstiftning minskar inte antalet aborter. ...
  4. Kvinnor runtom i världen riskerar dagligen sina liv i osäkra aborter.

Relaterade inlägg: