När får en fysisk person rättskapacitet?

Innehållsförteckning

När får en fysisk person rättskapacitet?

När får en fysisk person rättskapacitet?

Rättskapacitet innebär en förmåga att äga egendom och rättigheter samt en förmåga att ha skulder och förpliktelser. Varje fysisk person har under sin livstid, en rättskapacitet. ... Med detta avses exempelvis att själv köpa och sälja egendom eller att ingå avtal. Alla fysiska personer har inte rättslig handlingsförmåga.

Vilka har rättshandlingsförmåga?

Utgångspunkten är alltså att alla personer över 18 år har rättshandlingsförmåga. Detta innebär också att då en person fyllt 18 år kan en vårdnadshavare inte längre fatta beslut eller ingå avtal med rättslig verkan för personen.

Vilka har rättskapacitet?

Alla rättssubjekt (dvs alla fysiska och juridiska personer, och i vissa fall potentiella rättsubjekt, som ofödda barn) har rättskapacitet (eller rättsförmåga), dvs förmåga att äga egendom och rättigheter (rättskapacitetens positiva sida) samt ha skulder och förpliktelser (rättskapacitetens negativa sida).

Kan ett aktiebolag vara rättssubjekt?

Inom bolagsrätten är aktiebolag och handelsbolag (inklusive kommanditbolag) juridiska personer, medan enkla bolag inte är det.

Vilka saknar rättshandlingsförmåga?

Fysiska personer saknar, så länge de är barn eller minderåriga (omyndiga), helt eller delvis rättshandlingsförmåga, dock aldrig rättsförmåga; se överförmyndare. ... Alla vuxna har normalt rättshandlingsförmåga, såvida de inte handlar under påverkan av en psykisk störning, har förvaltare eller är i konkurs.

Relaterade inlägg: