Hur kan en muskel skadas?

Innehållsförteckning

Hur kan en muskel skadas?

Hur kan en muskel skadas?

Akuta muskelskador innebär att muskelfibrer har brustit, delvis eller helt och hållet. Det kan vara en muskelbristning som uppstår av en hastig rörelse då muskeln dragits ut, eller en skada som beror på våld mot muskeln. Muskeln kan svullna, smärta rejält och du kan få ett blåmärke.

Hur länge kan man ha en lårkaka?

En mindre muskelbristning läker oftast på ett par veckor. Låt bli att belasta den skadade muskeln under några dagar, men fortsätt att röra på den. Det gör att blodcirkulationen i muskeln ökar och skadan läker fortare.

När en muskel går av?

En bristning i muskeln gör mycket ont, och kan ibland kännas explosionsartad. Muskeln sväller upp och det uppstår ofta ett blåmärke. Vid en mindre, ytlig muskelbristning går det fortfarande att använda muskeln. Om muskeln är helt avsliten kan man både se och känna det och svullnaden är mycket stor.

Vad händer vid en muskelbristning?

En muskel kan brista helt eller delvis om den belastas för kraftigt eller på ett felaktigt sätt. Du får då en muskelbristning, vilket innebär att muskelfibrer skadas eller går av. Du kan också få en blödning i muskeln.

Hur känns sträckning i vaden?

Vanliga symtom är smärta då muskeln spänns, muskelstramhet, svaghet och ömhet vid tryck. Omkringliggande muskelfibrer kan ibland gå i kramp. Ofta uppstår ett blåmärke som följd av den blödning som muskelbristningen resulterar i.

Relaterade inlägg: