Vad menas med översynthet?

Innehållsförteckning

Vad menas med översynthet?

Vad menas med översynthet?

Översynthet (Hyperopi) innebär att det är svårare för ögonen att fokusera på objekt på nära håll än på långt håll. Läs mer om orsaker, symptom och lösningar samt vad du som förälder bör tänka på om du misstänker att ditt barn är översynt.

Vad räknas som närsynthet?

En närsynt person ser ofta bra på nära håll men sämre på långt håll utan glasögon eller kontaktlinser. Närsynthet är ärftligt och beror vanligtvis på att man har ett lite för långt öga, och då hamnar skärpan framför näthinnan.

Hur hjälper glasögonlinser när man är översynt?

Översynthet kan man fixa med så kallade pluslinser (glas) i glasgönen som är tjockare på mitten än i kanterna. Man behöver alltså plusstyrka på glasögonen. Vill man hellre ha kontaktlinser finns det också linser med plusstyrka för korrigering av översynthet.

Hur ser man om man är närsynt?

Närsynthet uppstår när ögat är längre än normalt eller har en hornhinna som är för krökt eller för stark. Ljusstrålar från objekt på avstånd fokuseras då inte på näthinnan, medan ljusstrålar från objekt på nära håll, som kräver starkare brytning för att fokuseras på näthinnan, fortfarande bryts på rätt sätt.

Vad räknas som gravt synfel?

Astigmatism är ett synfel som vanligen beror på att hornhinnan är ojämn. Om astigmatismen är tillräckligt stor störs synen både på nära och på långt håll. Astigmatism gör att du till exempel kan vara både närsynt och översynt i samma öga. Detta är ansträngande för ögat och kan göra att du får trötta ögon och huvudvärk.

Kan synfel hos barn växa bort?

Synfel som kräver glasögon upptäcks oftast vid besöket på bvc när barnet är fyra eller fem år. Översynthet är vanligt hos barn och växer bort för de flesta.

Relaterade inlägg: