Vad innebär Samtalsteknik MI?

Innehållsförteckning

Vad innebär Samtalsteknik MI?

Vad innebär Samtalsteknik MI?

MI består av både ett förhållningssätt och en samtalsteknik som hör nära samman. ... Samtalstekniken i MI – att lyssna noga och sammanfatta väl – är en förfinad och vidareutvecklad variant av aktivt lyssnande som kallas empatiskt lyssnande och empatisk kommunikation.

Vad är Målbeteende?

Ett målbeteende är det beteende hos klienten som du som behandlare försöker påverka i en viss riktning, t ex ”Sluta röka”.

Vad är Förändringsprat?

Förändringsprat kan beskrivas som alla de yttranden från personen som rör sig mot målet. Det är samtalsledarens uppgift att identifiera och locka fram förändringsprat, till exempel genom reflektioner och öppna frågor.

Hur börjar man ett motiverande samtal?

Så genomför du motiverande samtal (MI)

  1. Tydliggör samarbetet. Lägg upp samtalet så att det blir tydligt att ni inleder ett samarbete. ...
  2. Visa att medarbetaren bestämmer. ...
  3. Bekräfta medarbetarens styrkor, ansträngningar och resurser. ...
  4. Locka fram och uppmuntra förändringsprat. ...
  5. Undvik att ge råd.

Vad skiljer motiverande samtal från psykoterapi?

Det som framförallt därmed skiljer motiverande samtal mot annan samtalsterapi eller behandling är att den som handleder just ska ses som en handledare, inte som en person som ger rådgivning. Det är personen som har problem som själv behöver ta i tu med dem utifrån den motivation man har att göra detta.

Vad är börs mi?

En modell för Motiverande samtal (MI) kallas BÖRS. BÖRS är en akronym för fyra kommunikationsfärdigheter som du enkelt kan komma ihåg: Bekräfta, Öppna frågor, Reflektera, Sammanfatta.

Vad är börs metoden?

BÖRS är en akronym för fyra kommunikationsfärdigheter som du enkelt kan komma ihåg: Bekräfta, Öppna frågor, Reflektera, Sammanfatta.

Vad står börs för?

En börs är en öppen och organiserad marknadsplats för råvaror, aktier, värdepapper, derivat och andra finansiella instrument. Termen börs och marknad används ofta som synonymer eftersom de båda beskriver en miljö där man kan handla börsnoterade produkter.

Hur kan man använda Mi?

Viktigt med mål/fokus och att återkoppla ofta till det. Kom överens med brukaren om fokus eller målet med samtalet. Genom att använda MI:s förhållningssätt med respekt för klienten, att lyssna, utforska, inte rätta till och att klienten ges möjlighet att välja kan man komma fram till ett målbeteende eller fokus.

Relaterade inlägg: