Vad betyder spara i fonder?

Innehållsförteckning

Vad betyder spara i fonder?

Vad betyder spara i fonder?

En placeringsfond placerar i värdepapper Placeringsfonden förvaltar placerarnas pengar och placerar dem i flera objekt såsom i aktier, obligationer eller andra placeringsfonder. När du sparar i en placeringsfond köper du samtidigt en andel i fonden. Fondandelens värde beräknas och offentliggörs varje dag.

Vilka faktorer påverkar en fonds avkastning?

Några av de viktigaste faktorerna att ta hänsyn till är din egna tidshorisont, risknivå och avkastningsmöjligheter. Du kan även utvärdera en fond genom att jämföra fondens tidigare resultat mot olika index eller andra fonder. Ett annat sätt är att jämföra fondens omdöme/rating för att utvärdera den.

Hur spara i fonder?

Hur sparar jag i fonder? Du sparar i fonder genom att köpa fondandelar. Du kan göra engångsköp eller så kan du starta ett regelbundet sparande, ett månadssparande, där ett bestämt belopp dras från ditt konto varje månad. Det är lätt att ändra beloppet om du vill spara mer eller mindre pengar en månad.

Hur ser man en fonds avkastning?

Fonders avkastning redovisas vanligtvis i procent för en viss tidsperiod. Om fonden exempelvis redovisar en avkastning på 10 % över en period betyder det att den som satte in exempelvis 1 000 kronor vid periodens början fick en avkastning på 100 kronor och en behållning 1 100 kronor vid periodens slut.

Relaterade inlägg: