Vad tycker du är viktigt i en demokrati?

Innehållsförteckning

Vad tycker du är viktigt i en demokrati?

Vad tycker du är viktigt i en demokrati?

Om demokrati Däremot finns det saker som många är överens om hör ihop med demokrati, till exempel människors lika värde och rättigheter, fri åsiktsbildning, tryckfrihet och yttrandefrihet, att alla är lika inför lagen och att det hålls fria val.

Vad är en demokratisk?

Som politisk filosofi bygger demokrati på att alla medborgare har en serie fri- och rättigheter, de demokratiska fri- och rättigheterna. Det finns flera varianter av demokrati, med olika nivå på representativitet och frihet för medborgarna, till exempel direktdemokrati och representativ demokrati.

Hur har demokratin påverkat världen idag?

Frihet, jämlikhet och broderskap Idéerna spreds och fick stor betydelse för samhällsutvecklingen i många länder. Samma år fick Nordamerikas förenta stater (USA) en demokratisk författning. Den reglerade hur makten skulle fördelas mellan den lagstiftande, den verkställande och den dömande makten.

Vad är demokratins grunder?

Demokrati betyder ungefär folkstyre eller folkmakt. En grundtanke med demokrati är att den som är medborgare eller bor i ett land ska ha möjlighet att vara med och tycka till om hur landet ska styras, till exempel genom regelbundna val.

Vilket år skapades demokrati?

Ordet demokrati kommer från grekiskan. 500 år före Kristus använde den grekiska stadsstaten något som kallades demos kratein, som betydde folket härskar. Atens män samlades till stormöten där man diskuterade och beslutade om skatter, krig och fred och vem som skulle utföra olika uppdrag.

Vad betyder ordet demokrati?

  • Ordet demokrati kommer från grekiskan och betyder ungefär "folkstyre". Frågor om demokrati har diskuterats i flera tusen år, men det finns ingen definition av begreppet som alla i världen skulle hålla med om. Bland annat beror det på att demokrati är något som ständigt utvecklas och förändras.

Vad är två vanliga former av demokrati?

  • Två vanliga former av demokrati: Direkt demokrati = Folket får vara med och bestämma om nästan alla politiska beslut. Indirekt demokrati = Kallas även för representativ demokrati. Vi väljer politiker som representerar oss och beslutar för oss. Detta måste vi kräva av demokratin: Yttrande- och tryckfrihet.

Vad är en demokratisk kultur?

  • Med demokratisk kultur menar man att den samhällskultur som bygger upp samhället är genomsyrad av demokratiska värderingar, att de demokratiska tankegångarna är någonting som förekommer naturligt hos samhällets individer. Särskilt är de mänskliga rättigheterna avgörande för att en demokratisk kultur skall kunna utvecklas.

Hur ska demokratin fungera i ett land?

  • För att demokratin i ett land ska fungera krävs att landets invånare engagerar sig och deltar i demokratin. Demokratin blir stark när så många som möjligt röstar i de allmänna valen, men också av sådant som att människor går med i ideella föreningar eller deltar i politiska diskussioner med vänner och kollegor.

Relaterade inlägg: