Hur ser huden ut vid syrebrist?

Innehållsförteckning

Hur ser huden ut vid syrebrist?

Hur ser huden ut vid syrebrist?

Cyanos är en blåaktig eller purpurfärgad missfärgning av huden och slemhinnorna beroende på syrebrist i blodet. Missfärgningen framträder tydligast på läpparna, s.k. läppcyanos. Namnet kommer från färgen cyan, det grekiska ordet för blått.

Varför har jag blåa händer?

Orsaken är att blodcirkulationen i de allra minsta blodkärlen i huden är långsammare än vanligt. Då blir det inte tillräckligt med syre i blodet för att färgämnet i blodet ska kunna ge huden sin vanliga färg. Färgämnet blirblått eller mörkblått.

Varför har jag lila händer?

Vid Raynauds fenomen är det kramper i små blodkärl i dina händer som minskar blodförsörjningen till fingertopparna. Dina fingertoppar kan ändra färg (vanligtvis till blå/lila och sedan röda), bli mycket kalla och ibland göra ont eller tappa känseln.

Vilken färg har huden vid cyanos och vad innebär det?

cyanoʹs (nylatin cyanoʹsis, av grekiska kyaʹneos 'mörkblå', 'svartblå'), blåaktig missfärgning av hud och slemhinnor på grund av att blodets syrehalt är låg. Blodet är därför mörkt.

Varför är mina ben lila?

Kallbrand kan också ge många olika symtom på huden i den drabbade kroppsdelens. Ofta finns en tydlig gräns mellan frisk och skadad hud. Hudsymtomen kan till exempel vara: Missfärgning av huden – allt från blek till blå, lila, svart, bronsfärgad eller röd.

Relaterade inlägg: