Vad regleras i konsumentköplagen?

Innehållsförteckning

Vad regleras i konsumentköplagen?

Vad regleras i konsumentköplagen?

Konsumentköplagen gäller när företag säljer varor till konsumenter. Konsumentköplagen är tvingande till konsumentens förmån. Det innebär att du inte får ge konsumenten sämre villkor än de som står i lagen.

Vilka rättigheter och skyldigheter har personerna som konsumenter?

Vilka rättigheter har jag som konsument?

  • Påföljder vid felaktig vara. Är varan felaktig kan du kräva avhjälpande, omleverans, prisavdrag eller ersättning för att avhjälpa felet eller häva köpet. ...
  • Öppet köp. Öppet köp innebär att du får pengarna tillbaka om du ångrar ett köp inom en viss tid. ...
  • Bytesrätt. ...
  • Ångerrätt. ...
  • Garanti.

Är konsumenten att anse som konsument eller näringsidkare?

En fysisk person kan i ett sammanhang räknas som näringsidkare och i ett annat räknas som privatperson eller konsument. ... En bilförsäljare räknas som näringsidkare när denne säljer bilar i sin egen verksamhet, men räknas som konsument när denne handlar matvaror för eget bruk på sitt lokala snabbköp.

Är reklamationsrätten lag?

Konsumenten kan reklamera fel på produkten i upp till tre år från inköpstillfället. Reklamationsrätten påverkas inte av eventuell garanti. En produkt kan ha en garanti på ett år, men konsumenten har fortfarande rätt att reklamera produkten i tre år. Konsumenten ska reklamera inom skälig tid från att felet upptäcktes.

Vilka är de viktigaste rättigheterna man har som konsument enligt konsumentköp och konsumenttjänstlagen?

När du i egenskap av konsument handlar varor (lösa saker) av ett företag gäller först och främst Konsumentköplagen. ... Marknadsföringslagen reglerar vad företag får påstå om varan eller tjänstens egenskaper.

Är ett företag en konsument?

Den som driver enskild näringsverksamhet kan vara både näringsidkare och konsument. Om du exempelvis driver en byggfirma och för detta ändamål köper verktyg handlar du i egenskap av näringsidkare. Om du efter arbetsdagens slut svänger förbi matbutiken och köper varor till middagen handlar du i egenskap av konsument.

Relaterade inlägg: