Vem kan bli förtroendevald?

Innehållsförteckning

Vem kan bli förtroendevald?

Vem kan bli förtroendevald?

Det är medlemmarna på arbetsplatsen som väljer sina representanter. Du kan bli vald till olika uppdrag, som till exempel arbetsplatsombud eller skyddsombud. Valen sker normalt på ett medlemsmöte. Det viktigaste är att du har ett intresse och engagemang, samt att du delar våra värderingar.

Vad är ett arbetsplatsombud?

Som arbetsplatsombud har du möjligheten att föreslå och driva idéer för att du och dina kollegor ska trivas på arbetsplatsen. Du fungerar som länken mellan medlemmarna på arbetsplatsen, arbetsgivaren och Unionen. Ni kan vara ett eller flera ombud bland era medlemmar.

Vad innebär det att vara skyddsombud Kommunal?

Som skyddsombud ska du företräda arbetstagarna i arbetsmiljöfrågor genom att i ditt skyddsområde ”vaka över skyddet mot ohälsa och olycksfall samt att arbetsgivaren uppfyller kraven i 3 kap. 2 a §”.

Vilka omfattas av Förtroendemannalagen?

Vem är facklig förtroendeman? Jfr 1 § Lagen gäller fackliga förtroendemän som har utsetts av en facklig organisation. ... Arbetsmiljölagen 6 kap 16 § Alla skyddsombud som är anställda hos avtalsbundna arbetsgi‑ vare är fackliga förtroendemän i förtroendemannalagens mening.

Relaterade inlägg: