Vad räknas som kris?

Innehållsförteckning

Vad räknas som kris?

Vad räknas som kris?

En kris är en händelse i fredstid som hotar grundläggande funktioner och värden i samhällets, exempelvis elförsörjningen, människors hälsa eller frihet. Det kan handla om att väldigt många människor drabbas eller att en händelse får så stora konsekvenser att samhället inte fungerar som det ska.

Är det i kris?

Krisen kan bero på att det händer något hemskt, att något förändras eller att du har haft det svårt en lång tid. Du kan behöva hjälp att komma igenom krisen. ... Kriser kan minska och gå över av sig själv efter ett tag, men det är vanligt att behöva få hjälp av vården för att ta sig igenom en kris.

Vad sker under en traumatisk kris?

En traumatisk kris brukar definieras som en reaktion på en oväntad, extremt omvälvande yttre händelse som leder till att hela vår existens, vår trygghet och vår identitet upplevs hotad. Reaktionen kan också uppstå som en följd av en långvarig, svår belastning.

Vad ska man tänka på när en person hamnat i kris?

När du är i kris behöver du ha stunder när du tänker på andra saker än det som känns jobbigt. Samtidigt kan det vara svårt att tänka på något annat. Det kan till exempel vara svårt att motivera sig till enkla saker som att ta en promenad. Men sådana vardagliga saker kan göra att du så småningom mår bättre.

Hur stötta någon i kris?

Några konkreta råd och tips:

  1. Umgås och försök skapa trygghet även om personen inte vill prata om sin oro eller sitt mående. ...
  2. Ha tålamod. ...
  3. Erbjud dig att hjälpa till med praktiska saker som kan underlätta vardagen.
  4. Hjälp personen att finna rätt hjälp. ...
  5. Respektera den drabbades handlingar och reaktioner.

Relaterade inlägg: