Vad är måttlig funktionsnedsättning?

Innehållsförteckning

Vad är måttlig funktionsnedsättning?

Vad är måttlig funktionsnedsättning?

Vid en måttlig intellektuell funktionsnedsättning kan du oftast tala och förstå sådant som är enkelt och hör ihop med vardagslivet. Du behöver stöd av människor som ser till att du har det bra och hjälper till med till exempel mat, kläder, tider och ekonomi.

Vilka förmågor brukar vara nedsatta hos personer med utvecklingsstörning?

Att ha en intellektuell funktionsnedsättning innebär att ha svårt att förstå och lära sig vissa saker....Många som har intellektuell funktionsnedsättning har samtidigt andra funktionsnedsättningar eller sjukdomar som till exempel:

  • epilepsi.
  • nedsatt syn eller hörsel.
  • svårt med motoriken.
  • autism.
BE

Vad är en måttlig intellektuell funktionsnedsättning?

Personer med lindrig intellektuell funktionsnedsättning klarar ofta mycket självständigt men behöver även till viss del hjälp och stöd. Personer med måttlig intellektuell funktionsnedsättning har oftast ett förståeligt tal och förstår sådant som är enkelt och hör ihop med vardagslivet.

Vad är intellektuell funktionsnedsättning?

  • Den svenska termen Intellektuell funktionsnedsättning införs i svenska versionen av DSM-5. ICD-10 använder termen Psykisk utvecklingsstörning. För diagnosen utvecklingsstörning krävs att begåvningstest visar IQ understigande ca 70 (70+/-5), och att det föreligger brister i

Vad är måttlig utvecklingsstörning?

  • Måttlig utvecklingsstörning Personer med måttlig utvecklingsstörning är en stor och heterogen grupp. Det är relativt vanligt med ytterligare någon funktionsnedsättning. Det kan vara svårt att förstå och tolka socialt samspel, abstrakta sammanhang och uttryck. Tal används från enstaka ord till hela meningar.

Vad är utvecklingsstörningen?

  • adaptiva förmågor, det vill säga nedsatt förmåga att utifrån ålder och sociokulturell bakgrund kunna möta de krav på vardagsfärdigheter som ställs i det dagliga livet. Utvecklingsstörningen ska ha visat sig under utvecklingsperioden (developmental period, DSM-5), det vill säga före 18 års ålder.

Relaterade inlägg: