Vad är en Bevittning?

Innehållsförteckning

Vad är en Bevittning?

Vad är en Bevittning?

Bevittning enligt lag Det är ett fåtal rättshandlingar som måste bevittnas enligt svensk lag. Ett vanligt exempel är testamente som enligt ärvdabalken 10:1 ska bevittnas av två vittnen. För att det ska vara giltigt ska testator skriva under eller vidkännas sin underskrift på testamente inför båda vittnen samtidigt.

Vilka handlingar måste bevittnas?

testamenten, som måste vara bevittnat av två personer (som även ska intyga att den som upprättar testamentet är vid sina sinnens fulla bruk mm) erkännande av faderskap, som ska bevittnas av två personer. för att köparen av en fastighet ska få lagfart måste säljarens namnteckning vara bevittnad av två personer.

Måste en fullmakt vara bevittnad?

Ur bevishänseende är därför en skriftlig fullmakt att föredra och det kan såklart även vara bra att låta någon bevittna dokumentet, men enligt lag är det alltså inte något formkrav för att fullmakten ska vara giltig. För övrigt kan dock tredje man kräva att fullmakten ska vara bevittnad.

Måste ett köpekontrakt bevittnas?

För att köpet ska vara bindande mellan parterna måste köpekontraktet mer specifikt innehålla fastighetens beteckning, en överlåtelseförklaring, köpeskillingens storlek samt båda parters underskrifter. Säljarens underskrift ska också vara bevittnad av två personer.

Hur bevittnar man en namnteckning?

Vittnesmeningen bör formuleras så att det framgår att vittnena förstår att det är ett testamente de bevittnar och att ”du är vid dina sinnens fulla bruk”. Två personer ska samtidigt bevittna din namnteckning när testamentet skrivs under. Vittnena får inte vara släkt eller arvtagare till dig och måste ha fyllt 15 år.

Relaterade inlägg: