Vad är referenser i en uppsats?

Innehållsförteckning

Vad är referenser i en uppsats?

Vad är referenser i en uppsats?

Genom att hänvisa till andras vetenskapliga arbeten ger du stöd och trovärdighet till dina egna idéer. Referenserna, det vill säga hänvisningarna till det material du använt dig av, är till för att läsaren enkelt ska kunna se vilket arbete du hänvisar till och själv hitta till det materialet.

Vad är Tidskriftsnamn?

Tidskriftsnamnen förkortas enligt en standard (se PubMed eller Scifinder). Om du inte känner till en tidskrifts standardförkortning skriver du ut tidskriftens hela namn. För tidskrifter skriver du inte ut ordet ”volym [volume]”, och du anger inte häftesnummer.

Vad ska man referera?

I den löpande texten hänvisar du till ett verk genom att skriva upphovspersonens efternamn och publiceringsår inom parentes. Praxis kring hur hänvisningen placeras i texten varierar, men grundregeln är att varje gång du använder uppgifter från en ny källa ska du skriva en hänvisning i texten.

Vad är referenshantering?

När du skriver en akademisk text måste du citera och referera till dina källor på ett korrekt sätt. Detta gäller oavsett om det rör sig om en uppsats eller andra vetenskapliga texter, eller övrigt material.

Hur refererar jag i löpande text?

Hänvisning i löpande text Vanligt är att den placeras efter det stycke i vilket man refererar till källan i fråga, men texthänvisningen kan också vävas in i texten. Den består av en parentes som vanligtvis innehåller författarens efternamn och källans utgivningsår.

Vad menas med harvardsystemet?

Harvardsystemet (eng. parenthetic referencing) är en icke enhetlig standard för hur man anger källor inom parentes, och tillämpas i många akademiska texter. Harvardsystemet användes vid Harvard University första gången 1881. ... I brist på person angavs den här referensen med dokumenttitel.

Vad innebär Harvardmodellen?

I Harvard kan källhänvisningen se ut på två olika sätt. I den första varianten placeras hänvisningen direkt inom parentes efter de meningar där du med egna ord sammanfattat vad någon annan har skrivit, innan punkten. Det andra sättet är att aktivt väva in källornas författare/upphovsmän i texten.

Hur kan man referera text exempel?

Författare, titel och årtal är exempel på uppgifter som ska vara med. Vad du ska ha med förutom detta beror på vilken typ av källa som du hänvisar till. Inom vissa discipliner brukar muntliga och skriftliga källor separeras i litteraturlistan. Listan ska placeras sist i ditt arbete, men före eventuella bilagor.

Kan man referera till ett examensarbete?

Om ett arbete givits ut i någon rapportserie kan man naturligtvis däremot referera till den som rapport, även om arbetet utgör en utbildningsuppgift. För utbildningsrapporter vid vår egen institution får beteckningarna ”Uppsats” och ”Examensarbete” inte användas för arbeten under 60-poängsnivå (motsvarande).

Relaterade inlägg: