Vad innebär bärarskap av MRSA?

Innehållsförteckning

Vad innebär bärarskap av MRSA?

Vad innebär bärarskap av MRSA?

Risken för bärarskap av MRSA på huden är störst om den är skadad till exempel av eksem eller småsår. Bärarskap är också vanligare hos sjukvårdspersonal, injektionsmissbrukare, personer med diabetes och dialyspatienter. MRSA började spridas i Sverige på 1990-talet inom och mellan olika vårdinrättningar.

Vad är risken med MRB?

Risk för smittspridning ökar vid pågående klinisk infektion eller hudsjukdom med bruten hudbarriär. Smitta i vård och omsorg kan ske vid bristande följsamhet till basala hygienrutiner där förorenade händer och kläder kan föra smittan mellan patienter. Även dåligt rengjord utrustning och instrument kan sprida smitta.

Är det farligt med MRSA?

Det är normalt att man med tiden byter ut sina stafylokocker och det gäller även för MRSA. Det innebär att MRSA kan försvinna av sig själv. De flesta har stafylokocker utan att märka av dem men ibland kan de orsaka infektioner såsom sårinfektioner, bölder, impetigo/svinkoppor och i sällsynta fall sepsis.

Vad innebär det för dig i vården att ha en patient med MRSA Vilka riktlinjer gäller?

Du som är bärare av MRSA utan symtom behöver inte någon behandling. De flesta lindriga infektioner som orsakas av MRSA läker av sig själv. Ibland kan du behöva få behandling med någon typ av antibiotika. Du som har en svår infektion kan behöva antibiotika direkt i blodet, en behandling du i så fall får på sjukhus.

Vad är multiresistent?

Multiresistenta bakterier, MRB, är ett samlingsnamn för bakterier som utvecklat resistens mot ett flertal antibiotika. Multiresistenta bakterier ökar i hela världen och utgör ett hot mot den enskilda människan, samhället och vården.

Vad är MRG?

Förutom enterokocker finns det gramnegativa bakterier som ingår i vår normala tarmflora t. ... Ibland blir dessa bakterier resistenta mot flera grupper av antibiotika och kallas då multiresistenta (MRG) t. ex. bakterier med Extended spectrum beta- lactamase (ESBL-A, ESBL-M och ESBL-carba).

Relaterade inlägg: