Varför e-krona?

Innehållsförteckning

Varför e-krona?

Varför e-krona?

Varför behövs en e-valuta? Riksbanken har två huvuduppgifter: att säkerställa att dels kronorna behåller sitt värde (det vill säga uppfylla inflationsmålet på 2 procent), dels betalningar i Sverige kan ske snabbt, säkert och effektivt. E-kronan ska vara tillgänglig för alla och riskfri som dagens kontanter.

Finns e-krona?

Riksbanken undersöker om det är möjligt att ge ut ett digitalt komplement till kontanter, en så kallad e-krona. Precis som kontanterna skulle e-kronan ges ut av Riksbanken och vara tillgänglig för allmänheten. Det finns ännu inget beslut om att ge ut e-kronor.

Kan man köpa e-krona?

På vissa webbplatser och i sociala medier förekommer det falska uppgifter om att Riksbanken säljer e-kronor. Men det är ännu inget bestämt om att Riksbanken ska ge ut en e-krona och det går inte att köpa e-kronor. ...

När släpps e-krona?

Februari 2020: Ett pilotprojekt tillsammans med konsultbolaget Accenture sjösätts, och projektet bygger på en privat blockkedja. I pilotprojektet – som i ett första skede löpte fram till februari 2021 – bygger e-kronanen tillståndsbaserad, privat, blockkedja.

Hur fungerar digitala pengar?

Riksbanken ger där ut e-kronor till utvalda och godkända deltagare, till exempel banker. Dessa distribuerar i sin tur e-kronor till testanvändare som förvarar dem i en digital plånbok, i form av en app i mobilen, i en smart klocka eller på ett kort.

Vad betyder elektroniska pengar?

I lagen beskrivs elektroniska pengar som ett elektroniskt förvarat penningvärde som: representerar en fordran på utgivaren, ges ut i utbyte mot medel i syfte att genomföra betalningstransaktioner enligt lagen (2010:751) om betaltjänster, och. godtas som betalningsmedel av andra än utgivaren.

Vad är Kryptotillgångar?

Bitcoin och andra virtuella valutor kan betraktas som en form av tillgångar, men enbart så länge som det finns en välfungerande marknad för dem. Virtuella valutor och kryptovalutor går allt oftare under benämningen kryptotillgångar eller virtuella tillgångar.

Finns det svensk kryptovaluta?

Glöm bitcoin och ethereum – svenska kryptovalutan ”alice” är här. Direkt efter lansering i mars hade den ökat i värde med 72 000 procent. ... Bakom projektet ligger svenska kryptobolaget Chromaway och spelstudion Antler interactive som de köpte upp 2019.

Var kan man köpa Kryptovalutor?

Du kan handla kryptovaluta via ett certifikat hos en nätmäklare som exempelvis Avanza och Nordnet. Med detta alternativ äger du inte kryptovalutan utan istället ett certifikat som i sin tur följer kursen på den. En av de mest populära certifikaten är för Bitcoin XBT.

Relaterade inlägg: