Vad innebär i första hand en utvecklingsstörning eller kognitiv funktionsnedsättning?

Innehållsförteckning

Vad innebär i första hand en utvecklingsstörning eller kognitiv funktionsnedsättning?

Vad innebär i första hand en utvecklingsstörning eller kognitiv funktionsnedsättning?

En utvecklingsstörning är en intellektuell funktionsnedsättning som innebär att personen har svårt att förstå och lära sig saker. En intellektuell funktionsnedsättning påverkar hela personens liv, men bra rutiner och ibland även hjälpmedel kan göra vardagen lättare.

Hur är man när man är utvecklingsstörd?

Intellektuell funktionsnedsättning innebär en nedsatt intellektuell förmåga och en samtidig nedsatt adaptiv förmåga, vilket betyder svårigheter till anpassning vid vardagliga aktiviteter.

Vad är utvecklingsstörning?

  • Utvecklingsstörning är en funktionsnedsättning i hjärnan. Det kallas också intellektuell funktionsnedsättning. FUB använder båda orden. Den som har utvecklingsstörning har svårare att förstå och behöver mer tid för att lära sig och för att minnas. En del saker lär man sig aldrig.

Vad är utvecklingsstörning och intellektuell funktionsnedsättning?

  • Utvecklingsstörning innebär en nedsatt intellektuell förmåga och en samtidig nedsatt adaptiv förmåga, vilket betyder svårigheter till anpassning vid vardagliga aktiviteter. Utvecklingsstörning och intellektuell funktionsnedsättning är olika benämningar på samma funktionsnedsättning. SPSM använder begreppen jämbördigt.

Vad är motorisk utvecklingsstörning?

  • motorisk utvecklingsstörning och/eller Specifik språklig utvecklingsstörning, används istället för termen ”psykomotorisk utvecklingsförsening” som antyder att det finns en intellektuell försening fast en sådan inte alltid kunnat bedömas. Den termen har inte heller någon tydlig koppling till vårt diagnossystem ICD-10 (1).

Relaterade inlägg: