Vad innebär det att ha schizofreni?

Innehållsförteckning

Vad innebär det att ha schizofreni?

Vad innebär det att ha schizofreni?

Schizofreni är en psykossjukdom som innebär att du har återkommande psykoser. Vid en psykos upplever du verkligheten annorlunda, och har vanföreställningar eller hallucinationer.

Finns schizofreni?

Schizofreni är en hjärnsjukdom som drabbar cirka en procent av befolkningen. Sjukdomen utgör ett stort folkhälsoproblem och påverkar miljontals människor och deras familjer världen över. Den totala kostnaden för psykossjukdom har i Europa uppskattats till 94 miljarder € per år.

Vad händer i hjärnan under schizofreni?

Forskarna visar att patienter med schizofreni har sänkta nivåer av den livsviktiga signalsubstansen GABA och förändringar hos hjärnans immunceller. Schizofreni är en av de mest handikappande psykiatriska sjukdomarna och drabbar ungefär en procent av befolkningen.

Hur får man schizofreni?

Varför vissa personer insjuknar i schizofreni är fortfarande oklart. Man vet dock att den största riskfaktorn är ärftlighet. Forskning visar att flera gener bidrar till att öka risken för att insjukna i schizofreni. Förutom generna påverkas risken att insjukna i sjukdomen av olika miljöfaktorer.

Vilka symtom kännetecknar schizofreni?

För att diagnosen schizofreni skall kunna sättas måste det finnas två eller fler av följande symtom:

  • Hallucination.
  • Vanföreställningar.
  • Desorienterat tal.
  • Påtagligt desorganiserat eller katatont beteende.
  • Desorganiserat beteende.
  • Negativa symtom.
BE

Vad är schizofreni symtom?

  • Schizofreni – Symtom. Schizofreni kännetecknas av flera olika symtom och sjukdomen är väldigt individuell. Några vanliga tecken på schizofreni är: Man känner inte igen sig själv. Man drar sig undan sin familj och sina vänner. Man får en förändrad verklighetsuppfattning. Man orkar inte arbeta eller studera.

Vad är hallucination vid schizofreni?

  • Att höra röster eller andra ljud är en form av hallucination som är vanlig vid schizofreni. En annan vanlig upplevelse är att vara utsatt för strålning eller något annat skadligt. Du kan också tänka att du har kontakt med döda personer, eller med en högre makt.

Varför är schizofreni allvarlig?

  • Schizofreni är en allvarlig psykiatrisk sjukdom som tillhör gruppen psykossjukdomar. Den som har schizofreni kan få hörselhallucinationer, vanföreställningar och förändrad verklighetsuppfattning. Varför vissa personer insjuknar i schizofreni är fortfarande oklart. Man vet dock att den största riskfaktorn är ärftlighet.

Relaterade inlägg: