Vad behövs för att upprätthålla den svenska modellen?

Innehållsförteckning

Vad behövs för att upprätthålla den svenska modellen?

Vad behövs för att upprätthålla den svenska modellen?

Den ger tydliga spelregler och förutsägbarhet och har gjort svensk ekonomi konkurrenskraftig. Inget annat system har visat sig vara bättre för stabilitet och tillväxt. Modellen vilar på fyra ben: starka fackföreningar, flexibel arbetsrätt, aktiv arbetsmarknads- och familjepolitik och generell välfärd.

Vad var bakgrunden till att medbestämmandelagen kom till?

Som ett resultat av 1960- och 1970-talets debatt om arbetslivets demokratisering infördes Lagen om medbestämmande (MBL) 1976. ... Lagen reglerar fackets rätt till information, parternas bestämmanderätt vid tvist om tolkning av avtal, den fackliga vetorätten samt fredsplikten.

Vilka förklaringar kan du hitta till att den svenska modellen växt fram?

Man kan säga att den svenska modellen bestod av de politiska sociala reformer som utfördes under slutet av 1930-talet fram till början av 1970-talet i kombination med det samförstånd som skapades på den svenska arbetsmarknaden mellan arbetsgivarnas och arbetarnas parter i samband med det s.k. Saltsjöbadsavtalet (se ...

Hur fungerar den svenska modellen idag?

I Sverige har vi ett unikt sätt att styra över hanteringen av löner och anställningsvillkor till arbetsmarknadens parter. Den svenska modellen innebär att det är arbetsgivarnas organisationer och fackföreningarna som gemensamt förhandlar om vad som gäller kring löner och anställningsvillkor.

Vad är Saltsjöbadsavtalet och den svenska modellen?

Saltsjöbadsavtalet är den överenskommelse mellan fackförbund och arbetsgivare som slöts 1938. ... Den svenska modellen bygger sedan dess på att arbetsmarknadernas parter, det vill säga fackförbunden och arbetsgivarorganisationerna, gemensamt tar ansvar för att utveckla de regler som ska gälla på arbetsmarknaden.

Relaterade inlägg: