Vad innebär det ospecifika försvaret respektive det specifika försvaret?

Innehållsförteckning

Vad innebär det ospecifika försvaret respektive det specifika försvaret?

Vad innebär det ospecifika försvaret respektive det specifika försvaret?

Det medfödda immunförsvaret eller ospecifika försvaret är en del av immunförsvaret och består av det yttre och inre försvaret. Till skillnad mot det adaptiva immunförsvaret är det ospecifika försvaret mycket snabbt och aktiveras omedelbart som svar mot en infektion.

Vad är specifikt immunförsvar?

  • Specifikt immunförsvar. Det specifika försvaret, även kallat adaptiva immunförsvaret, är den del av immunförsvaret som är ett inlärt system, då det bygger på igenkännande av främmande antigen och måste både präglas mot antigenet och aktiveras innan större skador sker.

Vad besitter det adaptiva immunsystemet?

  • Det adaptiva immunsystemet besitter även ihågkommelseförmåga, immunologiskt minne, som gör att nästa gång organismen angrips av samma mikroorganism kommer kroppen ihåg detta och kan oskadliggöra det främmande ämnet snabbt. Det är även detta man utnyttjar då man vaccinerar sig.

Vad är människans immunförsvar?

  • Människans immunförsvar kan delas upp i ospecifikt (medfött) och specifikt (adaptivt) försvar. Kroppen kan ibland reagera immunologiskt utan att det finns något patogent ämne att försvara sig emot. Detta tillstånd kallas autoimmunitet och visar sig i att kroppen bildar autoantikroppar.

Vad är det specifika immunförsvaret hos ryggradsdjur?

  • Det specifika försvaret, även kallat adaptiva immunförsvaret, är den del av immunförsvaret som är ett inlärt system, då det bygger på igenkännande av främmande antigen och måste både präglas mot antigenet och aktiveras innan större skador sker. Det är ett komplement till det Ospecifika immunförsvaret hos ryggradsdjur.

Relaterade inlägg: