Vad är trauma 1177?

Innehållsförteckning

Vad är trauma 1177?

Vad är trauma 1177?

Det kan vara svårt att må bra igen efter att ha varit med om skrämmande händelser som olyckor, krig och sexuellt eller fysiskt våld. Du kan få symtom som mardrömmar, ha svårt att koncentrera dig och vara lättretad.

Hur vanligt är PTSD?

Av alla som upplever en mycket svår, livshotande och traumatisk händelse får ungefär var fjärde diagnosen PTSD efteråt. Men det kan variera. Efter vissa traumatiska händelser som våldtäkt och tortyr drabbar tillståndet kanske varannan person.

Vad kan utlösa ett trauma?

En traumatisk situation kan t. ex. vara en närståendes död, ett självmord i den närmaste kretsen, en allvarlig sjukdom eller skada, en olycka eller våld. Också så kallade nära ögat-situationer eller upplevelser om hot kan orsaka ett psykiskt trauma.

Vad gör man åt trauma?

Prata med dina närmaste. Prata gärna med andra också, som till exempel om det finns andra personer som var med vid händelsen. Tillsammans kan ni komma fram till en helhetsbild av det som hände. När du får en bättre förståelse för det som hänt brukar mardrömmar och påträngande minnesbilder komma allt mer sällan.

Relaterade inlägg: