Vad kom efter realismen?

Innehållsförteckning

Vad kom efter realismen?

Vad kom efter realismen?

till 500 e.Kr.), medeltiden (cirka 500–1500-talen), renässansen (1400–1500-talen), barocken (1600-talet), klassicismen (mitten av 1600-talet till början av 1700-talet), upplysningen (1700-talet), romantiken (slutet av 1700-talet till mitten av 1800-talet), realismen och naturalismen (mitten av 1800-talet), modernismen ...

Vad skiljde romantikens idéer från upplysningens?

Romantiken uppstod som reaktion mot den förnuftstro, materialism och mekaniska världsbild som rådde inom kulturen under upplysningen. Till skillnad från upplysningen, som betonade förnuftet, hävdade romantikerna att det var känslan som var kärnan i tillvaron. Romantiken vände sig även mot klassicismens regler.

Vilka olika epoker finns det?

Epoker som nämns är flodkulturerna, antiken, medeltiden, tidigmodern tid och modern tid.

Hur påverkade romantiken litteraturen?

Sagor samlades in under romantiken som vi läser som klassiska sagor än idag. ... I nästan alla dagens litterära verk kan man känna igen mycket från romantiken när det gäller kärlek och känslor. Nationalismen växte även fram under romantiken, man drömde om att varje folk ska ha ett eget land.

Hur var livet under romantiken?

Samhället gick från ett "mekaniskt" samhälle och formades till ett mer känslostyrt samhälle eftersom romantikerna tyckte att känslorna skulle styra och det kan ses som en reaktion mot den världsbild man hade under upplysningen.

Relaterade inlägg: