Hur många fiskar dör av vattenkraft?

Innehållsförteckning

Hur många fiskar dör av vattenkraft?

Hur många fiskar dör av vattenkraft?

Dödligheten är stor bland laxfiskar som ska passera vattenkraftverk på väg ut till havet. Upp till 45 procent av de vuxna laxarna dör när de försöker ta sig förbi kraftverken Stornorrfors i Umeälven och Sikfors i Piteälven, visar John Ferguson vid Sveriges lantbruksuniversitet i en ny avhandling.

Hur ser framtiden ut för förnybar energi?

För att klara det måste vi ha ett 100 procent förnybart energisystem senast år 2050, det vill säga lagom till dess att dagens ungdomar är 50 år gamla. Eftersom ett visst utsläpp kommer vara oundvikligt behöver vi också utveckla hållbar teknik som kan fånga in dessa utsläpp.

Vad händer med fiskarna i ett vattenkraftverk?

Vattenkraft påverkar fiskens möjlighet att vandra. För att fisken ska kunna ta sig förbi kraftverken utan att skadas byggs, där det är möjligt, så kallade fisktrappor. Fisken vill komma upp till sina lekområden som ofta ligger ovanför kraftverken. Där lägger de sin rom innan de vandrar tillbaka nedför trappan.

Hur mycket energi totalt i Sverige kommer från småskalig vattenkraft?

Den småskaliga vattenkraftens effekt är ca 1000 MW. Svenska kraftnät redovisar att i toppförbruk‐ ningssituationer utgör den småskaliga vattenkraften 20 % av installerad effekt i södra Sverige.

Relaterade inlägg: