Vad innebär att vara Vallon?

Innehållsförteckning

Vad innebär att vara Vallon?

Vad innebär att vara Vallon?

Valloner är en franskspråkig eller vallonskspråkig folkgrupp i det område som nu utgör södra Belgien och norra Frankrike, vilka utgjorde en stor del av invandringen till Sverige under stormaktstiden, och etablerade sig i svenskt järnbruk med vallonsmide.

Hur ser man att man är Vallon?

Berättelser om valloner finns i var och varannan släkt. De var mörka och kunde smideskonster som ingen annan, de satte sin prägel på efterföljande generationer och ända in i vår tid. Mörkt hår och bruna ögon är tydliga tecken på vallonblod i ådrorna. Eller så vill vi gärna att det ska vara.

När kom de första vallonerna till Sverige?

Valloninvandringen skedde under en mycket begränsad tid. Enligt Bernt Douhan, som forskat i ämnet, kom den överväldigande majoriteten av vallonerna till Sverige mellan 16.

Vad innebär blodgrupp AB?

Du som har blodgrupp A har A-antigen på blodkropparnas yta. Du som har blodgrupp B har B-antigen. Du som har blodgrupp AB har både A-antigen och B-antigen på blodkropparnas yta. Hos en del saknas både A-antigen och B-antigen.

Är valloner romer?

Deras liv här i landet fick helt andra villkor än vallonernas. I äldre texter fram till mitten på 1900 talet satte man likhetstecken mellan resande och romer, eller zigenare och tattare som man sa då. ... Men under senare år har forskare börjat hävda att de resande hade romskt ursprung.

Relaterade inlägg: