Vad händer om man inte klarar ombesiktning?

Innehållsförteckning

Vad händer om man inte klarar ombesiktning?

Vad händer om man inte klarar ombesiktning?

Om du inte har varit på efterkontroll inom 30 dagar får ditt fordon körförbud. Efter ytterligare 30 dagar måste du dessutom göra en ny kontrollbesiktning. Efter tre underkända kontroller i rad måste du återkomma för en efterkontroll inom en vecka, annars inträder körförbud, oavsett var i perioden du befinner dig.

Vad händer vid ombesiktning?

En efterkontroll behövs när bilen inte blivit godkänd i besiktningen. Detta innebär att ditt fordon inte får användas mer än nödvändigt fram tills det att den blivit godkänd i en besiktning. Fordonet måste besiktas på nytt för att bilen ska få lov att brukas normalt. Vid allvarliga fel kan även körförbud utfärdas.

Kan man göra efterkontroll vart som helst?

Du kan göra en efterkontroll/ombesiktning hos valfritt besiktningsföretag eller låta en ackrediterad verkstad reparera felet och intyga åtgärden (ibland kallat ”släcka en 2:a”). Vi erbjuder ombesiktning utan tidsbokning på flertalet av våra stationer – klicka här för att se tider på din närmaste station.

Vad händer om man får en 2a på besiktningen?

Om du får en tvåa så skall denna åtgärdas och du skall göra en efterkontroll, vilket kostar pengar. Men om du istället gör en enkel kontroll innan så kan du slippa detta. Nu finns inte ettor och tvåor längre, utan saker som måste åtgärdas, vanligtvis kallad tvåa, med eller utan återbesök.

Relaterade inlägg: