Vad kostar det att ansöka om ensam vårdnad?

Innehållsförteckning

Vad kostar det att ansöka om ensam vårdnad?

Vad kostar det att ansöka om ensam vårdnad?

Ansökningsavgiften är 900 kr. Det finns ingen särskild blankett för att ansöka. Skriv i stället på ett vanligt papper vad det är ni kommit överens om.

Vem betalar en vårdnadstvist?

I mål om vårdnad, boende och umgänge gäller att vardera parten ska betala sina egna rättegångskostnader.

Hur mycket kostar en rättsprocess?

När det gäller civilrättsliga tvister, dvs. tvister som oftast tvister som handlar om pengar, är huvud-regeln att den förlorande parten får betala motpartens rättegångskostnader. I en okomplicerad tvist som tas till huvudförhandling brukar ombuds- och rättegångskostnaderna ligga på ca 100 000-150 000 kr.

Hur mycket kostar rättshjälp?

Rättshjälpen täcker ditt eget ombuds kostnader, men inte motpartens om du förlorar målet. För rättshjälp betalar du en rättshjälpsavgift som varierar mellan 2 och 40 procent av kostnaderna, beroende på din inkomst.

Vad kostar en vårdnadstvist med advokat?

Vanligast är att advokaters arvode ligger i enlighet med rättshjälpstaxan som för år 2018 ligger på 1 359 kr ex moms per timme vid vårdnadstvister. Om du har en hemförsäkring och uppfyller försäkringsbolagets villkor kan den advokat du anlitar ta ditt rättsskydd i anspråk.

Vad kostar en förhandling i tingsrätten?

Om du vill stämma någon behöver du betala en ansökningsavgift till tingsrätten. Hur stor avgiften är beror på värdet på det tvisten rör. Om värdet är högst ett halvt prisbasbelopp (det vill säga max 24 150 kronor år 2022) är avgiften 900 kronor. För högre värden är avgiften 2 800 kronor.

Relaterade inlägg: