Hur mycket är en LP skiva värd?

Innehållsförteckning

Hur mycket är en LP skiva värd?

Hur mycket är en LP skiva värd?

För vissa är slitaget en del av charmen. Men för samlare handlar det ofta om känslan av att kunna resa tillbaka i tiden och att komma nära upplevelsen av skivan då den gavs ut. Därför är rätt LP-skiva i rätt skick ofta en dyrgrip. En ovanlig skiva i perfekt skick är nästintill ovärderlig.

Hur snabbt snurrar en LP skiva?

Genombrottet kom den då skivbolaget Columbia lanserade den första LP:n med varvtalet 33 varv/minut. Columbias största konkurrent, RCA, följde snabbt efter och lanserade i februari 1949 vinylsingelskivan i storleken sju tum med 45 varv/minut.

Hur gör man en LP skiva?

- Stämpelskivorna är 197 grader varma för att göra klumpen mjuk och man pressar med ett tryck av 100ton. På så sätt tvingar man klumpen att forma sig utefter “stämpelskivorna”. - Man får lite spillmaterial som skärs bort och till sist och man får den färdiga vinylskivan vilket tar mindre än 30 sekunder att pressa.

Hur lång är en LP skiva?

LP är en förkortning av long play, och är ett format av framförallt vinylskivor med en diameter på 12 tum (30 cm), som avspelas med en rotationshastighet av 33⅓ varv per minut. Vinyl både i form av singel och LP ersatte de mycket ömtåliga "stenkakorna" eller 78-varvarna under slutet av 1950-talet.

Hur fungerar en vinyl?

Hur funkar vinyl? Vinylspelare är ingen komplicerad historia utan består av en skivtallrik, tonarm med pickup, på/av-knapp samt en liten switch eller skåra för att välja mellan 33 eller 45 varv per minut som idag är standard.

Relaterade inlägg: