Hur mycket kostar det att bygga ett kärnkraftverk?

Innehållsförteckning

Hur mycket kostar det att bygga ett kärnkraftverk?

Hur mycket kostar det att bygga ett kärnkraftverk?

Ny kärnkraft beräknas kosta 50-110 öre/kWh globalt, men de senaste exemplen på ny kärnkraft i EU kostar så mycket som 1 kr/kWh. Detta kan jämföras med landbaserad vindkraft som kan byggas i Sverige för 34 öre/kWh.

Hur mycket kostade det att bygga Ringhals?

Verket ägs och drivs av Ringhals AB, som i sin tur ägs av Vattenfall AB (70,4 procent) och Unipers dotterbolag Sydkraft Nuclear Power AB (29,6 procent). Ringhals kärnkraftverk är den fastighet i Sverige som 2018 hade högst taxeringsvärde, 20,578 miljarder kronor....
Ringhals 1
Start1 januari 1976
Nettoeffekt881 MW

Vem äger Forsmark?

Anläggningsarbetet började i oktober 1971 och 15 januari 1973 bildades Forsmarks Kraftgrupp (FKG) av Vattenfall och Mellansvensk Kraftgrupp AB. FKG köpte två år senare Forsmarks bruk av greve Ludvig af Ugglas.

Hur lönsamt är kärnkraftverk?

Kärnkraftens lönsamhet Kärnkraft kan vara mer lönsam än annan energiproduktion, förutom lokal kolkraftverk. Kärnkraft kräver stora investeringar men har lägre driftskostnad. En svårighet är att motivera investerare i projekt med lång löptid och höga intiala kostnader.

Vad kostar det att bygga ny kärnkraft?

Det antas att ca 47 miljarder kronor med byggtid på ca 5 år och produktionsförmåga om ca 1100 MW är en rimlig kostnad för en anläggning med 60 års livslängd: Satsningen på en fossilfri elproduktion kan inte förväntas medföra lägre energipriser än vad som var fallet vid byggandet av Oskarshamn 3 (O3).

Hur dyrt är kärnkraft i drift?

Professor Lennart Söder frågar sig vad kristdemokraternas ledare Ebba Busch räknar med för kostnader för två nya kärnkraftverk. Hans egen slutsats är att det handlar om minst 200 miljarder kronor eller 20 öre/kWh för all el i Sverige.

Är Forsmark igång?

Forsmarks kärnkraftverk har tre reaktorer i drift. Oskarshamns kärnkraftverk stängde två av tre reaktorer 2017 och vid Ringhals kärnkraftverk stängdes två av fyra reaktorer 20. Det finns sex kärnreaktorer i drift i Sverige, fördelade på tre kärnkraftverk. Ägarna planerar att driva dessa till omkring år 2040.

Relaterade inlägg: