Vad klassas som akut tandvård?

Innehållsförteckning

Vad klassas som akut tandvård?

Vad klassas som akut tandvård?

Det finns många tillfällen då det är viktigt att ta hjälp av akut tandvård . Det kan handla om lossnade fyllningar eller plomber, extrema ilningar, problem med visdomständer eller broar eller kronor som lossnat ur munnen. Om det inträffar kan det kännas tryggt att veta vad som väntar hos tandläkaren.

Kan man ta tandläkarbesök på faktura?

Tandläkaren ska antingen själv utföra en behandling om hen bedömer att du måste få behandling på en gång. Annars är tandläkaren skyldig att hänvisa till en jourmottagning eller någon annan tandvårdsmottagning som erbjuder akut tandvård. Om du inte kan betala vid själva besöket får du en räkning.

Är akut tandvård gratis?

Kostnad för akut besök Har du Frisktandvård ingår akut tandvård hos Folktandvården i hela Sverige. För barn och unga vuxna till och med 23 år är akut tandvård gratis.

Vilken tandläkare har jour?

Akut tandvård för vuxna Om du har akuta tandbesvär eller om du har råkat ut för en tandolycka ska du i första hand vända dig till den tandläkare du använder dig av i vanliga fall. Under helger kan du kontakta Jourtandvården mellan klockan 10–12 på telefon 021-17 49 67 för att boka en tid.

Vad är akuta tandbesvär?

Vad innebär akut tandvård? Akut tandvård är tandvård som inte kan vänta. Det kan till exempel vara att du har slagit ut en tand, tappat krona/bro eller Akut tandvärk. Vi hjälper både barn och vuxna med akuta tandbesvär.

Kan man göra en avbetalning hos tandläkaren?

Med vårt tandvårdslån kan du ta hand om dina tänder med hjälp av delbetalning. Om du vill ha möjlighet att dela upp betalningen för din tandvård månadsvis kan du prata med din tandläkare eller vår personal i receptionen. Då får du hjälp att ansöka om vårt tandvårdslån.

Hur betalar man hos Folktandvården?

Hos Folktandvården betalar du i samband med varje besök. Våra kliniker tar inte längre emot kontant betalning. Om du inte har möjlighet att betala med kort, får du en faktura hemskickad med posten. Betalningsvillkoret för faktura är 30 dagar.

Vem ansvarar för tandvården?

Bestämmelser om tandvård som ett led i sjukdomsbehandling under begränsad tid finns i 8 a § tandvårdslagen och 3 § tandvårdsförordningen. I tandvårdslagen fast- ställs generellt landstingets ansvar att erbjuda vård. I tandvårdsförordningen regleras mer i detalj vilka sjukdomar och tillstånd som omfattas av ansvaret.

Vilka lagar och föreskrifter styr tandvården i Sverige?

Tre centrala lagar för tandvården är Tand- vårdslagen, patientsäkerhetslagen och patientdatalagen. Tandvårdslagen (1985:125) riktar sig i första hand till vårdgivaren men även till tandvårdspersonalen. Vårdgivaren är en fysisk eller juridisk person, som yrkes- mässigt bedriver hälso- och sjukvård.

Relaterade inlägg: