Vad är Coxartros?

Innehållsförteckning

Vad är Coxartros?

Vad är Coxartros?

Artros i höftleden (coxartros) är en vanlig föekommande sjukdom med en prevalens som stiger med åldern från under 1 % < 55 år till mer än 10 % > 85 år. Kvinnor och män drabbas lika ofta och hos en cirka 10 % är sjukdomen bilateral. I analogi med hjärtsvikt har man kallat artros för ledsvikt.

Hur vet man om man har höftledsartros?

Tidiga symptom är lätt smärta i ljumsken eller övre delen av låret vid ansträngning. Besvären kan öka med tiden men varierar ofta i perioder. Igångsättningssmärta, ökad stelhet och senare värk även i vila är en vanlig besvärsutveckling.

Vad betyder primär Koxartros?

Höftledsartros eller koxartros är en degenerativ sjukdom som är vanlig bland den äldre befolkningen [1]. Sjukdomen utvecklas oftast långsamt under decennier. Initialt besväras patienterna av smärta vid belastning, men senare förekommer även vilovärk, nattlig värk och en nedsatt gångförmåga.

Hur vet man om man har artros?

Vid artros blir brosket ojämnt. Då känns det som om knät hakar upp sig och det kan knäppa och knaka. Risken för att du får ont ökar och området kring knät kan kännas svullet och varmt. Många olika orsaker samverkar och ökar risken att få artros.

Relaterade inlägg: