När kom talspråket?

Innehållsförteckning

När kom talspråket?

När kom talspråket?

Tidigare var talspråket det normerande av de två, det vill säga språket definierades utifrån hur folk talade. Under 1900-talet gjordes flera stavningsreformer av svenska språket, med syfte att få skriftspråket allt närmare det talade språket.

Vilken är den äldsta bevarade svenska texten skrivet med det latinska alfabetet och från vilket år är den?

Fornsvenska (cirka 1225–1526) Under den klassiska fornsvenska perioden etablerar de medeltida landskapslagarna ett skriftligt svenskt lagspråk. Västgötalagen, som tros vara författad runt år 1225, är den äldsta av de bevarade landskapslagarna. I början av medeltiden skrevs de flesta texter och dokument på latin.

Hur såg det svenska språket ut för 100 år sedan?

Förändringen av svenskans uttal gick relativt snabbt, det räcker med att se tillbaka hundra år i tiden för att vi ska förstå hur mycket som har hänt. Att den talade svenskan började låta ”ordentligare” och mer lik skriftens svenska beror delvis på att radion slog igenom från år 1925.

Varför börjar Nusvenska just år 1900?

Nusvenska (ca 1900-nu) Nusvenskan uppstod i början av 1900-talet men har utvecklats väldigt mycket fram till idag. En stor orsak till utvecklingen var den förbättrade kommunikationen. På slutet av 1800-talet kom telefonen till Sverige, sen kom tv-apparaten och sist men absolut inte minst datorn och internet.

Hur skiljde sig de äldsta språken från vårt?

Barn lär sig använda språk lika naturligt, som de lär sig att gå. Språket kommuniceras exempelvis via talat språk, teckenspråk, kognitioner och skrift, vilka är bärare av språk i en rad olika kommunikationssystem.

Relaterade inlägg: