När ska virkespriserna gå ner?

Innehållsförteckning

När ska virkespriserna gå ner?

När ska virkespriserna gå ner?

Virkespriserna mer än fördubblades på ett år, men nu rekylerar de ner, skriver Dagens Nyheter. Nedgången kommer att fortsätta under hösten och fortsätta nästa år, enligt Danske Banks skogsanalytiker Johan Freij, som avböjer att svara på var prisnivån ska landa.

Vad har hänt med virkespriserna?

Att sågverken som sätter priset på sina trävaror anger USA som en anledning är dock svårsmält eftersom virkespriset i USA gått ner med mer än 52 % sedan toppen i våras. ... Nuvarande terminer på virke hos Nasdaq är nu under $800 eller ca 2.900 kr per kubikmeter sågad vara.

Har virkespriserna gått ner?

Priserna på trävaror, och även andra produkter från skogen, har rusat i pris under pandemin. Men, den som redan byggt altanen eller friggeboden kanske skulle ha väntat lite. För nu vänder priserna på virket rejält. Nu spår Danske bank en stor nedgång.

När sjunker priset på byggmaterial?

En typisk signal om lägre priser är att lagren hos sågverken växer, vilket har skett under hösten. Det kan i sin tur leda till lägre priser i byggvaruhandeln till våren. – Jag tror att vi kommer få se lägre priser, exempelvis på tryckimpregnerat virket, jämfört med toppnoteringarna i somras.

Varför stiger virkespriserna?

Virkespriserna har stigit de senaste månaderna och prognoserna pekar på att den positiva trenden fortsätter. Under början av 2021 har priset på sågat virke stigit kraftigt. ... Två orsaker är stigande exportpriser och stor efterfrågan på virke.

Är det brist på trä?

Brist på trävaror i flera EU-länder I Sverige är efterfrågan på trävaror redan så stor att sågverkens lager av trävirke har sjunkit till den lägsta nivån sedan 20 år. ... Svenskt Trä påpekar att brist hotar vid en tidpunkt då högsäsongen för trävaror närmar sig, både för byggsektorn och hemmasnickare.

Hur mycket har virkespriserna gått upp?

Även virkespriserna har gått upp, men inte alls på samma sätt som priset för sågade trävaror. Branschföreningen Skogsindustrierna uppger för tidningen ATL att prisindex för sågade trävaror på export har stigit med 38 procent mellan januari 2020 och mars 2021. För den svenska marknaden är uppgången 26 procent.

Relaterade inlägg: