Vad kostar väte?

Innehållsförteckning

Vad kostar väte?

Vad kostar väte?

Den fossilfria vätgasen man tankar i Sverige kostar cirka 80 kronor per kilo, vilket gör att drivmedelskostnaden är något billigare än en vanlig bensin- eller dieselbil.

Vad kostar en Vätgasmack?

Priset för vätgasen ligger på 80 kronor per kilo. det ska motsvara cirka åtta kronor milen enligt Geert Schaap. Han säger att kostnaden för en tankstation ligger mellan 10 och 15 miljoner kronor, varav hälften betalas av EU.

Vad kostar vätgas att tanka?

Vad kostar det att tanka vätgas? Priset på bränslet (vätgasen) per mil ligger på cirka samma, eller nära under, kostnaden för bensin eller diesel. Runt 9 kr per mil för vanliga personbilar.

Vad kostar en bränslecellsbil?

Det finns framförallt två bromsklossar för en snabb omställning till bränslecellsbilar. Dels det höga priset – en ny bil kostar i dag minst 700 000 kronor. Dels bristen på tankstationer – i Sverige finns för närvarande fem stycken (i Umeå, Sandviken, Arlanda, Mariestad och Göteborg).

Vad kostar det att tanka en vätgasbil?

Vad kostar det att tanka vätgas? För en vanlig personbil kostar det ca 9 kr milen, strax under kostnaden för diesel och bensin per mil.

Var tankar man en vätgasbil?

Stationerna kommer att erbjuda tankning av bilar samt lastbilar och bussar, som använder olika tryck i sina tankar. För bilar är 700 bar normen, medan lastbilar och bussar använder ett lägre tryck på 350 bar. Priserna har ännu inte fastställts, men vätgas är redan konkurrenskraftigt jämfört med diesel.

Hur funkar vätgas?

Vätgasbilen är en elbil där batterierna är utbytta mot en vätgastank och en bränslecell. ... Bränslecellen är som ett stort bilbatteri som fungerar enbart när bränsle (vätgas) tillförs. Då sker en kemisk reaktion mellan vätgasen (H2) och syret (O2) som konverterar kemisk energi till elenergi. Ut kommer el och vatten (H2O).

Hur länge håller en bränslecell?

Nu är livslängden stabil över 10 000 timmar, vilket är cirka ett års kontinuerlig drift. Det anses vara tillräckligt för personbilsbranschen. Men om bränsleceller ska ta plats i lastbilar och långtradare, som rullar stora delar av dygnet, måste tillverkarna lägga mer krut på livslängden.

Relaterade inlägg: