Hur mycket protein måste man äta för att bygga muskler?

Innehållsförteckning

Hur mycket protein måste man äta för att bygga muskler?

Hur mycket protein måste man äta för att bygga muskler?

Det finns några utgångspunkter man kan hålla sig till. För att räkna ut ditt dagliga proteinintag kan man ta -> 1,0 – 2,0 gram protein per kilogram kroppsvikt. För en person som tränar regelsbundet kan man ta mellan -> 1,4 – 2,0 gram protein per kilogram kroppsvikt.

Hur mycket protein kan man få i sig med en blandad kost?

  • Det motsvarar minst 50-70 gram protein per dag. Det är lätt att få i sig det med en blandad kost. Enligt Livsmedelsverkets senaste undersökning om matvanorna i Sverige kommer i genomsnitt 17 procent av kalorierna från protein.

Varför Ska man få i sig protein när man tränar?

  • Protein och träning Fysisk aktivitet gör att man får mer muskler, vilket ökar proteinomsättningen i musklerna. Mycket hård träning, särskilt uthållighetsidrott, leder även till att nedbrytningen av muskler ökar och att musklerna på grund av detta behöver "repareras". Därför är det viktigt att få i sig protein när man tränar.

Vad är protein i kroppen?

  • Protein ingår i muskler, bindväv, hormoner, enzym mm. och är involverat i cellens alla processer. Protein består av 20 aminosyror varav nio av dessa är essentiella, dvs. de kan inte bildas i kroppen utan måste tillföras via kosten.

Kan vegetarianer få tillräckligt med protein?

  • Det brukar inte vara svårt för vegetarianer att få tillräckligt med protein, inte ens för den som utesluter mjölk och ägg. Bönor, linser och andra baljväxter är bra vegetabiliska proteinkällor. Det finns även olika produkter som quorn, tofu och "sojakött" som innehåller mycket protein.

Relaterade inlägg: