Vad menas med forskningsetiska aspekter?

Innehållsförteckning

Vad menas med forskningsetiska aspekter?

Vad menas med forskningsetiska aspekter?

Forskningsetik – om hänsyn till deltagare och försökspersoner i forskningsprojekt. ... Forskningsetiska överväganden handlar i hög grad om att hitta en rimlig balans mellan olika legitima intressen. Kunskapsintresset är ett sådant. Integritetsintresset och skydd mot olika former av skada och risk för skada är andra exempel ...

Vad är Nyttjandekrav?

Nyttjandekravet - att uppgifter om enskilda insamlade för forskningsändamål inte får utlånas för andra kommersiella eller andra icke-vetenskapliga syften.

Vad är Samtyckeskravet?

3.3.2 Samtyckeskravet Samtyckeskravet innebär enligt Vetenskapsrådet (2002, s 9–10) att deltagarna själva har rätt att bestämma över sin medverkan i en undersökning. Detta innebär att forskaren ska införskaffa undersökningsdeltagarnas samtycke.

Vilka fyra huvudkrav innefattar Forskningsetiken?

Det grundläggande individskyddskravet kan konkretiseras i fyra allmänna huvudkrav på forskningen. Dessa krav skall i det följande kallas informations kravet, samtyckeskravet, konfidentialitetskravet och nyttjandekravet.

Vad menas med sociala aspekter?

Sociala aspekter innebär hur en person har det i olika sammanhang, vilka möjligheter och förutsättningar som finns för att delta i vardagslivet och i samhället samt huruvida en person är inkluderad eller exkluderad i förhållande till centrala samhällsarenor.

Vad är Vårdetiska aspekter?

Med etik menas en lära eller en systematisk diskussion om vad som är moraliskt rätt och fel. Den medicinska etiken behandlar de moraliska aspekterna på diagnos, behandling, omvårdnad och prevention. ... Godhetsprincipen innebär att det medicinska handlandet ska tillföra patienten något gott.

Vad betyder informationskravet?

Informationskravet innebär att du ska lämna information i din marknadsföring som kan ha särskild betydelse för en konsument. Sådan information kan vara produktens innehåll, egenskaper, användningsområde, pris och avtalsvillkor.

Vad är god forskningssed synpunkter riktlinjer och exempel?

Vad är god forskningssed? handlar om etiska aspekter i forskningen, och är tänkt att ge underlag för reflexion och diskussion. ... De beskriver även gällande regelverk, och diskuterar uppförandepraxis som förekommer eller bör förekomma forskare emellan liksom mellan forskare och andra.

Vad är Helsingforsdeklarationen?

Världsläkarförbundet (WMA) har tagit fram Helsingforsdeklarationen som en samling etiska principer rörande medicinsk forskning som omfattar människor, inklusive forskning på identifierbart mänskligt material och data.

Relaterade inlägg: