Hur mycket kostar en svensk ubåt?

Innehållsförteckning

Hur mycket kostar en svensk ubåt?

Hur mycket kostar en svensk ubåt?

Så här är nya superubåten A26 tänkt att se ut. Byggstarten beräknas ske vis årsskiftet till en kostnad på cirka 1,5 miljarder kronor styck.

Hur långt kan en ubåt dyka?

Rekordet: 10 911 meter. 10 911 meter är det djupaste en ubåt har dykt. Så djupt dyk kan bara ske i Marianergraven i Stilla havet. Första gången en besättning nådde detta djup var den 23 januari 1960 med den italienska ubåten Trieste.

Kan ubåten vara?

Ubåt, kortform av undervattensbåt, är ett fartyg som kan färdas helt under vattenytan. Ubåtar är vanligen av militärt slag men det finns även en mängd ubåtar för icke militärt bruk, till exempel forskningsubåtar för civilt bruk och narko-ubåtar för illegal smuggling.

Hur många svenska ubåtar har Sverige?

Sverige har fyra ubåtar och efter att de två nya A26 ubåtarna är klara kommer två av de gamla ubåtarna att tas ur bruk, så att det totala antalet fortfarande är fyra.

Hur djupt kan en svensk ubåt dyka?

Ubåtarna får en besättning på 107 personer och kan dyka till max 450 meters djup. Beväpningen utgörs av 16 ballistiska Bulavamissiler. Dessutom finns sex torpedtuber. Som jämförelse kan nämnas att den svenska ubåten Gotland har ett deplacement på 1599 ton i u-läge och är 60 meter lång.

Vem styr en ubåt?

När du som sonaroperatör är till sjöss har du framför allt två uppgifter: att styra ubåten och genom sonaren vara ubåtens ögon och öron. När du arbetar vid sonaren sitter du med hörlurar framför en konsol där du lyssnar på ljud som du sedan analyserar, klassificerar och vidarebefordrar till din chef.

Relaterade inlägg: