Hur mycket kan man Löneväxla till pension?

Innehållsförteckning

Hur mycket kan man Löneväxla till pension?

Hur mycket kan man Löneväxla till pension?

Hur mycket kan jag löneväxla till pension? Gränsen för hur mycket du får löneväxla är upp till din arbetsgivare, men det finns ett tak för hur mycket som är avdragsgillt. År 2020 är taket 35 procent av din inkomst, max 10 prisbasbelopp (473 000 kronor).

Är det bra att Löneväxla till pension?

Löneväxling innebär att du ber din arbetsgivare sänka din lön för att istället ge dig mer pengar i tjänstepension. Det här är bara smart om du har en lön en bit över 48 000 kr/månad, men har du det är löneväxling oftast det bästa sättet att spara extra till pensionen.

När är det värt att Löneväxla?

En grundregel är att du behöver ha en ganska hög lön för att det ska vara värt att löneväxla. För att vara mer exakt behöver din bruttolön per månad, efter löneväxling, vara över 45 865 kr (under 2021). Anledningen är att om du tjänar under det beloppet förlorar du inbetalningar till den allmänna pensionen.

Hur mycket får man Löneväxla 2021?

Det minsta belopp man ska tjäna ändras varje år eftersom det påverkas av inkomstbasbeloppet. År 2021 behöver du ha kvar minst 45 865 kr (8,07 inkomstbasbelopp) i månadslön efter det att du satt av en summa för löneväxling.

Vad menas med att Löneväxla?

Löneväxling innebär att du byter en del av din lön mot en förmån. Du avstår från en del av framtida löneutbetalningar eller kommande löneökning för att istället få en förmån som arbetsgivaren erbjuder.

När är det inte lönsamt att Löneväxla?

Löneväxling är inte förmånligt för dig som har en lön som efter växlingen är lägre än 8,07 inkomstbasbelopp per år. Om lönen efter löneväxling är lägre än den nivån, kommer du att tjäna in mindre allmän pension än tidigare och du förlorar pengar istället.

Vad tjänar arbetsgivaren på löneväxling?

Att löneväxla innebär att du byter en del av din lön mot pension. Det gör att din arbetsgivare istället för att betala de sociala avgifter som de annars måste göra på lönen betalar en så kallad löneskatt. Det leder till att du får ca 5,8 procent mer över till din pension än vad du hade fått ut i lön.

Hur mycket bör man Löneväxla?

För att löneväxla bör du ha en månadslön på minst 45 865 kronor efter avdraget för löneväxling (2021). Om din lön blir mindre än så minskar du din allmänna pension, sjukpenning, föräldrapenning och andra socialförsäkringsförmåner.

Relaterade inlägg: