Hur Perkussion går till i vården?

Innehållsförteckning

Hur Perkussion går till i vården?

Hur Perkussion går till i vården?

Inom medicinsk terminologi innebär perkussion en undersökningsmetod där läkaren alternativt sjuksköterskan knackar på patientens kropp med ett finger eller en perkussionshammare för att upptäcka vätskeansamlingar under huden, lungsjukdomar och för att undersöka reflexer, till exempel knäreflexer.

Vad menas med provtagning?

Ett blodprov är en vanlig undersökning som du kan få göra av många olika anledningar. Vid ett blodprov får du lämna en liten mängd blod som sedan analyseras av vårdpersonal. Hur mycket blod du får lämna beror på vad läkaren vill undersöka.

Varför görs undersökningar och provtagningar?

Det finns många olika metoder för att mäta och analysera både hälsa och sjukdom. Provtagning är ett viktigt redskap för att ställa diagnos. Det är också en hjälp vid behandling och uppföljning av sjukdom.

Vilka undersökningar kan man göra för att ställa diagnos?

Undersökningsmetoder för att fastställa diagnosen

  • Datortomografi (DT) Datortomografi, eller datoriserad skiktröntgen, används för att utesluta andra orsaker till symtomen, t ex skador efter en stroke eller en hjärntumör.
  • Magnetresonanstomografi (MR) ...
  • Ultraljudsundersökning. ...
  • SPECT. ...
  • PET.

Vad gör läkaren under en allmän läkarundersökning?

Läkaren lyssnar på hjärtat med ett stetoskop. Vid undersökningen bedöms hjärtrytmen, det vill säga hur snabba hjärtslagen är. Läkaren lyssnar också efter om hjärtslagen är regelbundna. Hjärtat ger ifrån sig ljud när blodet strömmar och klaffarna sluter sig.

Vad gör man på en neurologisk undersökning?

Vid en neurologisk undersökning undersöker läkaren vakenhetsgrad, pupillreaktion, ögonrörelser, muskelstyrka, förmåga att koordinera rörelser, balans, känsel och olika reflexer. Det hjälper läkaren att fastställa om det är fråga om en sjukdom i nervsystemet.

Vad menas med provtagning i förebyggande syfte?

Provtagning för vissa smittsamma sjukdomar är en viktig del av hälsoundersökningen. Syftet är dels att kunna behandla den enskilde för sjukdomar, dels att förhindra vidare spridning bland befolkningen i Sverige.

Vilka undersökningar görs för att konstatera just Hjärndödsdiagnostik?

Två undersökningar krävs för fastställande av hjärndöd. Dessa kan utföras av samma läkare. Minst 2 timmar skall förflyta emellan undersökningstillfällena. Om patienten har en process i bakre skallgropen, d.v.s. subkortikal process, skall fyrkärlsangiografi utföras.

Vad är kapillär provtagning?

Kapillärprov används framför allt vid olika typer av patientnära tester där små blodvolymer behövs, till exempel för glukosanalys. Kapillärprovtagning medför större mätosäkerhet än venprovtagning eftersom den leder till varierande grad av hemolys och viss tillblandning av vävnadsvätska [1].

Relaterade inlägg: