Vad kostade Ringhals?

Innehållsförteckning

Vad kostade Ringhals?

Vad kostade Ringhals?

Rivningen av Ringhals 2 beräknas ta upp till tio år, och tillsammans med rivningen av Ringhals 1 kosta 4 miljarder kronor....
Ringhals 2
Start
Stängning30 december 2019 (44 år)
TypTryckvattenreaktor
Termisk effekt2 660 MW

Vad kostade det att bygga Forsmark?

Det kan konstateras att den senaste reaktor som byggdes i Sverige, Oskarshamn 3, totalt kostade omkring 15 miljarder kronor [1] och stod färdig 1985 med en produktionsförmåga om ca 1100 MW elkraft. Byggnadstiden från byggstart fram till att anläggningen började producera el var drygt fem år.

Vad kostar ny kärnkraft?

Ny kärnkraft beräknas kosta 50-110 öre/kWh globalt, men de senaste exemplen på ny kärnkraft i EU kostar så mycket som 1 kr/kWh. Detta kan jämföras med landbaserad vindkraft som kan byggas i Sverige för 34 öre/kWh.

Hur mycket kostar det att riva ett kärnkraftverk?

Hur mycket kommer rivningen av Barsebäck att kosta? Det kommer att kosta cirka 4 700 miljoner att riva hela anläggningen, men med osäkerheter inräknade beräknas uttaget från kärnavfallsfonden till totalt 5 700 miljoner kronor.

Vad kostar kärnbränsle?

Vi betalar avgifter till kärnavfallsfonden för att bekosta framtida utgifter för använt kärnbränsle, med mera. Fondens styrelse är en statlig myndighet. Under 2020 betalade Ringhals 5,2 öre per producerad kilowattimme till fonden.

Hur mycket kostar det att bygga ett vattenkraftverk?

Medan nybyggd vattenkraft kostar 15,6 öre per kilowattimme att producera kostar småskalig avfallskraftvärme över 1 krona per kilowattimme. Efter vattenkraften är kärnkraften och vindkraften mest lönsamma att bygga ut, men produktionskostnaden per kilowattimme blir dubbelt så hög som för nybyggd vattenkraft.

Är kärnkraft dyrt att bygga?

Det avser kostnaden för 1 reaktor om ca 1650 MW. – Enligt The Guardian är kostnaden för de 2 reaktorerna I Storbritannien, Hinkley point, 23 miljarder pund ≈ 250 miljarder kronor. Dvs om man vill bygga ”2 reaktorer” så blir Hinkley-kostnaden 250 miljarder kronor, och med Flamanville-kostnaden 400 miljarder.

Är det dyrt med kärnkraft?

Ny kärnkraft är idag 2-3 gånger dyrare än vindkraft per kWh. Sedan år 2003 har förnybar elproduktion i Sverige främjats genom elcertifikatsystemet, som är ett marknadsbaserat stödsystem för att öka förnybar elproduktion på ett kostnadseffektivt sätt.

Relaterade inlägg: