Varför krans på dörren?

Innehållsförteckning

Varför krans på dörren?

Varför krans på dörren?

Dörrkransen hängdes förr upp som en inbjudan till julens ande för att träda in och sprida lycka i hemmet. Kransen skulle samtidigt skydda hemmets ingång från andar med ont uppsåt. Traditionen med krans på dörren lever kvar och hälsar oss idag välkomna under juletid! En krans på dörren känns välkomnande och mysigt.

Hur hänga krans på dörren?

- Ett bra tips när du ska hänga upp en krans på dörren är att fästa ett långt band i kransen som du låter gå över dörrkarmen så att du kan fästa det med tejp på insidan. Då slipper du göra hål i dörren. Tänk också på att en stor krans kan repa dörrytan om den hänger länge och skaver och om den utsätts för mycket blåst.

Vad betyder kransar?

Krans, sammanbunden ring av växtmaterial. Det finns många typer av kransar med olika kulturell betydelse. Lagerkrans är sedan antiken en symbol för makt eller ära. Blomsterkransen är framförallt en dekoration.

Hur fäster man kottar i en krans?

Snurra tråden runt kottarna, mellan fjällen, och stick ner trådänden i kransen. Mjukare material som blommor fästs enklast med en märla, en böjd bit bindtråd. tryck fast märlan över blomman eller det du vill fästa.

När sätter man upp Dörrkrans?

Vanligast är att vi ser kransar på dörren i juletid. När dörrkransar hängdes på dörren skulle de betraktas som en inbjudan till julens ande att träda in i hemmet och ge lycka. Dessutom skulle dörrkransen skydda hemmets ingång från andar av den mer negativa sorten.

Hur binder man en krans av lingonris?

Binda en julkrans av lingonris Tog gren för gren och snurrade tunn bindtråd (tunn ståltråd) längs med stammarna och försiktigt mellan bladen. De små sidogrenar som fanns knipsade jag bort. Ville bara ha raka stänglar. När jag fått den längd jag önskade band jag ihop med samma bindtråd.

Hur gör man en Kransstomme?

Du kan även göra stommen till en höstkrans själv. Lämpligt material är exempelvis pilgrenar, klätterväxter eller tidningspapper. Väljer du att skapa en stomme av tidningspapper, placerar du flera tidningssidor ovanpå varandra i solfjädersform och tvinnar till en sträng. Strängen får automatiskt formen av en krans.

Vad symboliserar en lagerkrans?

Nutid. Lagerkrans används än idag som symbol för seger eller hjältedåd. Den är även en symbol för hopp. Lagerkransen kan även användas inom heraldiken.

Vad betyder blomsterkrans?

En blomsterkrans är en dekorativ eller symbolisk krans av växter och blommor. En blomsterkrans kan ligga vid kistan vid begravning. En blomsterkrans är ofta en del av en midsommarstång; den kan också bäras på huvudet, speciellt som en midsommarkrans men också vid till exempel födelsedagar på sommaren.

Vad behövs för att binda en krans?

Du behöver:

  • Blommor efter tycke och smak, i olika färger och former. Ta gärna med lite grönt i kransen också, det kommer lyfta blommornas färger.
  • Sax eller kniv.
  • Myrtentråd eller annan ståltråd.

Relaterade inlägg: