Hur mycket kostar en vall?

Innehållsförteckning

Hur mycket kostar en vall?

Hur mycket kostar en vall?

Vad kostar vallinsådden?
Traktor inkl förare och bränsle kr/hKapacitet ha/h
Gödselspridare l4954,0
Stenplockning 0,275 h485
Sådd 4 m två överfarter4952,0
Vältning 6 m två överfarter4953,0

Hur mycket vallfrö per hektar?

Lämplig utsädesmängd för insådd av vallfrö är 20-24 kg per ha, men det går att lyckas etablera en vall med lägre utsädesmängder förutsatt att betingelserna är goda.

Hur mycket Höfrö per hektar?

Ett kilo timotej per hek- tar ger drygt 200 frön per kvadratmeter, ett kilo ängssvingel eller rödklöver mellan 50 och 55 och för vitklöverfrö får man dubbelt så många. Hybridrajgräsen och rörsvingel är tungviktarna där vissa sorter bara ger 25-35 plantor per kvadratmeter om man sår ett kilo frö per hektar.

När så vallfrö?

Även vallens kvalitet blir bättre vid tidig sådd. Gräs går att under hösten, framför allt direkt efter skörd av skyddsgröda men kan också sås in i höstsäd. Klöver får dock en osäker etablering om den sås i augusti eller senare.

Vad är Insåningsgröda?

Vallväxternas utveckling är långsam och avsaknad av full skörd anläggningsåret är en av anledningarna till att så in i en skyddsgröda.

Hur mycket utsäde per hektar?

Information
Lämpligt antal grobara kärnor/m2Rekommenderad utsädesmängd, kg/ha
Korn, 2-rads300180
Korn, 6-rads300170
Vårrågvete350180
Vårvete500230

Hur odla vall?

En vall är en åker som är besådd med vallväxter. Målet för vallodling är skörd av hö eller grönmassa för ensilering. I sällsynta fall anläggs vallar för att uteslutande tjäna som betesmark. I Sverige ligger vanligen vallen i två till fyra år innan den bryts och åkern besås med en annan gröda.

Relaterade inlägg: